Samfunn

Kommuner kan likevel få utvidet frist for frivillig kommune­sammenslåing, ifølge kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Sanner åpnet for at kommuner kan kjøpe seg bedre tid

Publisert Sist oppdatert

Kommuner kan likevel få utvidet frist for frivillig kommunesammenslåing, ifølge kommunalminister Jan Tore Sanner (H).

Fristen for frivillig sammenslåing går ut 1. juli, og kommuner som ikke slår seg sammen får ikke del i økonomiske fordeler. Statsråden sier til Dagens Næringsliv at kommuner som trenger mer tid på å komme fram til en frivillig løsning kan få det av fylkesmannen.

– Jeg vil ikke kalle det «utsettelse». Men i samråd med fylkesmannen finnes det mulighet for en endring for når kommunen endelig må melde inn sin beslutning, sier han.

Han viser til Re kommune i Vestfold, som har fått utsettelse.

– Det er fordi de har startet en forhandling om en ny løsning, forklarer Sanner.

21. februar møtte ordføreren i Re kommune, Thorvald Hillestad (Sp), og rådmannen og fylkesmann Erling Lae kommunalministeren i Oslo. Der fikk kommunen utsatt fristen for frivillig løsning til 1. oktober.

– Sanner stilte to krav. Vi måtte synliggjøre hvem som var kandidatene, og vi måtte få et svar på om de var interessert i oss, opplyser Hillestad.

Men ordførerne må ikke troppe opp på kontoret hans for å få unntak.

– Jeg kan ikke si ja og nei i enkeltsaker, men jeg sa til Lae at han kunne finne en løsning. Poenget er at fylkesmannen har frist til 1. oktober, så fylkesmannen kan bidra til en løsning. I helt spesielle situasjoner er det «common sense» å gjøre dette, sier Sanner.

Powered by Labrador CMS