Samfunn

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sammen med politisk rådgiver Rikke Sjøberg.

Sanner: – Bidrar ikke til sentralisering

Regjeringen vil erstatte fylkeskommunene med 10 regioner.

Publisert Sist oppdatert

Stortinget har vedtatt at det fortsatt skal være tre folkevalgte nivåer. Med det utgangspunktet la regjeringen frem en stortingsmelding om regionreform, som må sees i lys av den pågående kommunereformen. I utgangspunktet ønsket Høyre og Frp å fjerne et forvaltningsnivå. Det er Venstre og Krf som har jobbet frem forslaget sammen med regjeringen.

– Tiden er moden for større og mer funksjonelle regioner. Regioner som henger sammen, hører sammen. De bør møte både utfordringer og muligheter samlet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Regjeringen foreslår at større regioner skal få et tydeligere ansvar for samfunnsutviklingen i sin region. I meldingen foreslås overføring og vurdering av overføring av oppgaver og ansvar innen en rekke områder. Blant annet innenfor samferdsel, kulturminnevern, kultur, næringsutvikling og friluftsliv.

Fylkesinndelingen har ligget fast siden midten av 1800-tallet med amtsinndelingen.

– Dagens fylkesstruktur har gått ut på dato. Det er nødvendig å se større områder og tiltak i sammenheng. Dette er nødvendig for å håndtere viktige problemstillinger som klima og klimatilpasning, samordnet areal- og transportplanlegging, omstilling i næringslivet og utvikling av den kompetansen som samfunnet trenger, sier statsråd Jan Tore Sanner.

Staten har organisert sine regionale virksomheter med mange ulike strukturer. I dag er det lite sammenfall mellom fylkesinndelingen og statlige etaters regioninndeling. Staten har i hovedsak regioner som er større enn fylkene. Denne organiseringen hindrer et godt samarbeid mellom stat og fylke og innad i staten, og den hindrer en effektiv forvaltning.

Regjeringen vil også gjennomgå de statlige regioninndelingene i lys av de nye grensene for det regionale folkevalgte nivået. Ny oppgaver til fylkeskommunene er uaktuelt.

I fjor sommer inviterte kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fylkeskommunene og Oslo kommune til å innlede nabosamtaler, slik han også har gjort overfor kommunene. Fylkene har frist 1. desember i år til å fatte vedtak om sammenslåing, slik at nye folkevalgte regioner kan tre i kraft fra 1. januar 2020 samtidig med kommunereformen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner valgte under pressekonferansen å møte kritikken fra blant andre Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er sikkert mange som mener at dette vil føre til mer sentralisering. Jeg kunne ikke være mer uenig, sier han.

Sanner mener tvert i mot at både kommunereform og regionreform vil være et godt virkemiddel til å begrense sentralisering.

– Det vil bidra til maktspredning, slik at samfunnet kan utvikles nedenfra, sier han.

Powered by Labrador CMS