Samfunn

Saudi-Arabia kan bli oljeimportør fra 2032

Midtøsten-ekspert peker på at Saudi-Arabia kommer til å bruke så mye olje selv, at de kan komme til å måtte importere fra 2032.

Publisert Sist oppdatert

Midtøstenekspert Luay Al-Khatteeb er tilknyttet tenketanken Brookings Institution og styreleder i Iraq Energy Institute. Han tror Saudi-Arabia er i ferd med så spille seg selv ut over sidelinjen med sin egen politikk med høy oljeproduksjon og medfølgende lav oljepris.

I dag produserer kongeriket om lag 10,3 millioner fat olje hver dag. Av dette går 7,15 til eksport og 3,15 til eget bruk. Allerede innen 2030, hvis dagens utvikling fortsetter, vil Saudi-Arabias egenbruk av olje overstige 8 millioner fat hver dag, ifølge flere uavhengige analytikere. Faktisk er det ikke umulig at verdens største oljeeksportør blir en netto importør av olje innen 2032, skriver Al-Khatteeb.

Den lave oljeprisen har også bidratt til at Saudi-Arabias statsbudsjett går med underskudd, slik at landet er tvunget til å trekke på sine betydelige valutareserver i tillegg til låneopptak.

I det nylig fremlagte budsjettet for 2016 regner Saudi-Arabia å bruke 224 milliarder dollar, hvorav 55,8 på forsvaret. Men i nasjonalregnskapet for 2015 gikk det med betydelig mer, 260 milliarer tilsammen, hovedsaklig på grunn av økte kostnader til avlønning av soldater og andre i militæret. Innen 2020 er det ventet at forsvarets årlige kostnader kan beløpe seg til 62 milliarder dollar. Årlige subsidier av olje og gass anslås av Al-Khatteeb til utrolige 61 milliarder dollar.Underskuddet bidro til at sentralbankens reserver minket fra 732 milliarder dollar til 623 milliarder iløpet av året. Det betyr at i beste fall vil reservene vare i fem år.

Men denne siden av økonomien er ikke Saudi-Arabias største problem, ifølge Al-Khatteeb, det er det ungdomsledighet som er. Han tror landets unge nå utgjør den største sosioøkonomiske trusselen på sikt. I dag er ungdomsledighten på om lag 30 prosent. Dersom de ikke kommer i arbeid, noe de i stor grad ikke gjør, øker sjansen at de fanges opp av andre og mindre produktive sider av samfunnet.

Al-Khatteeb peker på flere endringer som kan hjelpe Saudi-Arabia på sikti. Blant annet har myndighetene vedtatt å bygge 16 atomreaktorer over de neste 20 årene i tillegg til de planlagte 40 gigawattene med solkraft som også skal utbygges. Det vil skape gode og sort trengte arbeidsplasser og dempe noe behovet for import av olje i 2032.

Powered by Labrador CMS