Ledelse

Danske Frank Vang-Jensen fikk tirsdag sparken som konsernsjef i Handelsbanken.

Sjef for Handelsbanken brutalt sparket

Styret opplyser i en pressemelding at Frank Vang-Jensen ikke har det som kreves av en toppleder for Handelsbanken.

Publisert Sist oppdatert

Anders Bouvin som har 30 års erfaring fra Handelsbanken er blitt utnevnt til ny konsernsjef med umiddelbar virkning.

– Beslutningen er kun relatert til personen. Handelsbankens er fremtidig sterk og langtidsmålet vårt opprettholdes på det sterkeste, sier styreleder Pär Boman i meldingen.

I løpet av de 18 månedene som Vang-Jensen har vært konsernsjef, har aksjeprisen falt med 10 prosent. Alle i styret var enige om å erstatte han med Bouvin.

– Vang-Jensen er en god leder, men han oppfyller ikke kravene til å være konsernsjef for Handelsbanken. Alle lederne i Handelsbanken, spesielt avdelingslederne, må ha en høy grad av selvstyre. Det å være øverste leder i denne baken krever derfor en spesiell type lederskap og er betydelig mer kompleks enn tradisjonell ledelse, sier Boman.

Skadekontroll

Vang-Jensen har jobbet i Handelsbanken siden 1998 og tok over som konsernsjef etter Boman i mars 2015. Ifølge styrelederen har Vang-Jensen en oppsigelsestid på 24 måneder, og at konsernsjefen maksimalt kan motta 19 millioner svenske kroner.

Handelsbanken skiller seg ut blant europeiske banker for sin konservative tilnærming og sin svært desentraliserte modell der avdelingsledere tar beslutninger om lån.

Financial Times skriver at Vang-Jensen skal ha forårsaket indre oppstyr ved å forsøke å sentralisere banken rundt hovedkvarteret i Stockholm og at valget om å erstatte han er skadekontroll.

Powered by Labrador CMS