Annonse
Sjefen for Cyberforsvaret bekymret etter kutt. Illustrasjonsfoto.
Sjefen for Cyberforsvaret bekymret etter kutt. Illustrasjonsfoto. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Sjefen for Cyberforsvaret bekymret for kutt

Kuttene har kommet over to år i en organisasjon som tar sikte på å skifte ut materiell hvert tredje år, i stedet for hvert trettiende, slik resten av Forsvaret gjør, skriver Dagbladet. Å miste penger to-tre år på rad kan dermed få fatale konsekvenser, mener Pedersen.

– Fienden kan lettere trenge inn på maskinene våre og hente informasjon som skal brukes til å angripe og ødelegge Norge, sier generalmajoren, som mener Norge er mer sårbare enn vi tror. Han skisserer et scenario der et svakt cyberforsvar gjør at fremmede makter kan lamme luftvåpenet og stridsvognene og legge sambandet dødt. Med noen tastetrykk vil Norge i praksis være uten forsvarsevne, selv med 52 nye jagerfly tilgjengelig, forklarer Pedersen.

Spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet sier fordelingen av investeringsbudsjettet mellom ulike deler av Forsvarets virksomhet endrer seg.

– I perioden 2014 til 2017 går en forholdsmessig stor del til nye kampfly, men dette vil endre seg fra 2018, sier Frisch. Hun mener det ikke er belegg for å hevde at rikets sikkerhet er svekket i dag.

 

Annonse
Annonse