Ledelse

Illustrasjonsfoto.

Sjefene på London-børsen med solid lønnshopp mens resten av økonomien sliter

Publisert Sist oppdatert

Gjennomsnittslønnen til topplederne i de 100 største selskapene på London-børsen, FTSE100-indeksen, økte med 10 prosent i fjor - og endte på totalt 5,5 millioner pund, tilsvarende omtrent 60 millioner norske kroner.

Det kommer frem i en årlig rapport utarbeidet av tenketanken High Pay Centre. I 2014 var gjennomsnittslønnen til den samme gruppen rett i underkant av 5 millioner pund. Til sammenligning var den generelle lønnsveksten i Storbritannia på to prosent.

Rapporten ble offentliggjort kun uker etter at landets nye statsminister, Theresa May, gikk hardt ut mot selskapene på FTSE100-indeksen, og krevde reform i styrene. Blant annet ønsker hun å gjøre det obligatorisk med minst én tillitsvalgt for arbeidstakerne i styrer, og oppmuntret til økt bruk av aksjonær-avstemning om lønnsøkninger til toppsjefer.

– Det er et irrasjonelt, usunt og økende gap mellom det disse selskapene betaler sine arbeidere, og hva de betaler sjefene, sa May tidlig i juli.

I tillegg til den enorme lønnsveksten, viser oversikten fra tenketanken at toppen i de ti største selskapene er både blendahvit og fullstendig mannsdominert.

På toppen av lønnstronen sitter Sir Martin Sorrell, grunnlegger og administrerende direktør i verdens største reklameselskap, WPP. I fjor tjente han 70 milliarder pund, eller nærmere 800 millioner norske kroner. Allerede i 2014 var lønnen til reklametoppen tema for debatt og kritikk. Da var den på skarve 43 millioner pund.

– Selskaper kan unngå mye kritikk, og gjøre noe for å gjenopprette deres rykte, hvis de lytter til arbeiderne før de utsteder disse enorme lønnspakkene. Spørsmålet resten av verden spør seg er «Hvor mye?!». Det er bedre å prøve å svare på dette spørsmålet internt først, med bekymrede men støttende ansatte, sier tenketankens direktør, Stefan Stern.

Powered by Labrador CMS