Samfunn

Skatteetaten utfordrer offentlig-privat samarbeid med momskrav

Publisert Sist oppdatert

Høyresidens favorittvirkemiddel i produksjonen av offentlige bygg, offentlig-privat samarbeid (OPS), har møtt en ny utfordrerer – Skatteetaten.

Kommunal Rapport melder torsdag at flere advokater og revisorer nå advarer mot OPS etter at Skatteetaten har begynt å nekte momsfradrag i slike prosjekter.

Ifølge Skatteetatens forhåndsuttalelse om regelverket, som er bindende for kommunene, skal det utgiftsføres 25 prosent merverdiavgift ved bygging av skoler, barnehager, renovasjonstjenester, kulturhus og andre ting som blir til gjennom OPS.

Ifølge avisens kilder kan et bygg til 200 millioner kroner bli 10 millioner kroner dyrere.

– De økonomiske fordelene med OPS i form av finansiell leasing som anskaffelsesmetode blir sterkt svekket uten kompensasjon for merverdiavgift, sier kommunaldirektør for plan, kultur og teknisk i Ullensaker Erlen Eggum til Kommunal Rapport.

Kommuner og moms

Kommuner blir kompensert for inngående moms, men ikke på anskaffelser av bygg og anlegg. Frem til nå har OPS-selskaper kunnet registere seg i merverdiavgiftsregisteret for å få tilbake inngående moms. Som følge av Skatteetatens presisering av regelverket kan ordningen stå for fall.

Powered by Labrador CMS