Arbeidsliv

Slår sammen pensjonsfond for å spare kostnader

Britene ønsker å spare forvaltningskostnader på pensjonssparingen sin og slår nå sammen flere pensjonsfond. Det ble også foreslått i Norge i 2014, men ingenting skjedde.

Publisert Sist oppdatert

I fjor foreslo Storbritannias finansminister at man burde slå sammen 89 pensjonsfond som til sammen forvalter 179 milliarder pund, eller om lag 30 prosent av verdien på det norske oljefondet.

I planer som ble presentert sist uke, går det frem at det i første omgang blir snakk om å redusere antallet til syv fond, ifølge Financial Times. Omleggingen skal etter planen føre til 300 millioner pund i årlige besparelser.

– Sammenslåing av fond er positivt. Fordelene vil bli store hvis samarbeidet utføres riktig, sier Jo Holden ved konsulentselskapet Mercer til avisen.

LO-forslag i Norge

At det var en god ide sa også finansprofessor ved NHH Tore Johnsen da han ble spurt om hva han syntes om Fellesforbundets forslag til å slå sammen private pensjonsløsninger for å kutte kostnader tilbake i 2014.

– Ja, det er en god ide, og det vil ha veldig stor betydning. Og det ikke så mye til før det monner. La oss si at du kan spare kostnader slik at avkastningen øker med 0,2 prosent, det høres ikke så mye ut, men i det lange løp - kanskje 20 til 30 år - blir det eventyrlige summer, sa Johnsen til Ukeavisen Ledelse.

Mens AP var positive til Fellesforbundets forslag, var finansbransjen og Høyre mer tilbakeholdne den gangen. Forslaget var i utgangspunktet ment som et innspill i lønnsforhandlingene det året og har ikke blitt fulgt opp.

Powered by Labrador CMS