Arbeidsliv

Sjefsøkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener IMD og Moody's er for enkle i sine analyser av norsk økonomi. Her fra en pressekonferanse om nye prognoser for norsk økonomi.

Slår tilbake mot negativ vurdering av norsk økonomi: – Vi kommer styrket ut

I løpet av kort tid har kredittvurderingsbyrået Moody's og handelsskolen IMD nedjustert sine vurderinger av norsk økonomi og konkurransedyktighet, noe som fikk Hovedorganisasjonen Virke til å bli «dypt bekymret» denne uken. Det er det ingen grunn til, mener ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kveld publiserte IMD sin liste over verdens mest konkurransedyktige økonomier. Den plasserte Norge på 9. plass - to posisjoner lavere enn i fjor, bak både Sverige og Danmark. Lista ble offentliggjort kort tid etter at Moody's ga Norge toppskår i sin kredittvurdering, men likevel karakteriserte Sverige som landet med «størst vekstpotensial» i Skandinavia.

Den nye, globale oversikten over staters konkurransedyktighet bekymrer Virkes samfunnspolitiske direktør Harald J. Andersen, som til Dagens Næringsliv uttalte: – Vi er bekymret for at Norge faller på IMDs rangering over global konkurransekraft. Gjennom vårt arbeid med analysen for IMD ble vi tydelig klar over at svakere økonomisk vekst ville utfordre vår tidligere plassering. Samtidig er vi dypt bekymret over at vi har svak og fallende produktivitetsvekst i norsk økonomi.

Den helt store bekymringen er det ikke noen grunn til, mener Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen.

– Jeg vil heller snu dette på hodet, og si at vi kommer styrket ut av situasjonen, sier han til Dagens Perspektiv.

Årsaken til lavere rangering hos IMD er svakere økonomisk vekst koblet til fallende oljepriser, og at produktiviteten i Norge har sunket siden forrige måling. En slik vurdering holder ikke, ifølge Olsen:

– Det er helt og alene knytta til fallet i oljeprisen. At det skulle skje var jo ikke veldig overraskende. Produktiviteten faller, og det bærer også et særpreg av oljerelatert industri. (...) Det nevnes at Sverige går opp og sånn. Vi får blant annet kritikk for boligpris, men der ligger jo Sverige mye dårligere an enn Norge, iallefall hvis du ser i forhold til inntektsnivået. Sverige har heller ikke et Oljefond på to ganger BNP, påpeker sjeføkonomen.

– Styrket konkurranseevne

At fallet i oljeprisen gjør Norge mindre konkurransedyktige er en enkel og kortsiktig logikk, ifløge Olsen.

– Hvis vi snur på det, for to eller tre år siden ble vi oppjustert og var en «skinnende suksess». Jeg mener tvert om at det som nå har skjedd vil bidra til å bedre norsk konkurransekraft, fordi du får en realitetsorientering i oljesektoren, og det er nå et mye større fokus på kostnader, effektiviseringer og lønninger - som fikk svi i forrige analyse. Nå er lønnsveksten kommet ned, og vi er ikke på en egen sky som bare drar avgårde.

– På mange måter kan man si at en justering av oljeprisen er bra, i stedet for å leve i en bobletilværelse der alt flyter av seg selv - det tror jeg ikke er bra for et land over tid. Jeg tror vi kommer styrket ut av dette.

IMDs vurdering trekker også frem en rekke områder der Norge fortsatt imponerer: «Societal framework», «Basic infrastructure» og «Health and environment» vurderes alle til toppkarakter.

– Vi har blant verdens sterkeste institusjonelle rammeverk, og det er en ekstremt viktig plattform å stå på, sier Olsen, men påpeker at enkelte elementer i blant annet offentlig sektor «helt sikkert kunne vært satt øhyere på agendaen» i løpet av de siste 20 årene, selv om det ikke har vært behov for det.

Disse topper lista

IMDs liste over de mest konkurransedyktige økonomiene i verden ser slik ut, med fjorårets rangering i parantes:

1) Hong Kong (2)

2) Sveits (4)

3) USA (1)

4) Singapore (3)

5) Sverige (9)

6) Danmark (8)

7) Irland (16)

8) Nederland (15)

9) Norge (7)

10) Canada (5)

11) Luxembourg (6)

12) Tyskland (10)

13) Qatar (13)

14) Taiwan (11)

15) De forente arabiske emirater (12)

16) New Zealand (17)

17) Australia (18)

18) Storbritannia (19)

19) Malaysia (14)

20) Finland (20)

21) Israel (21)

22) Belgia (23)

23) Island (24)

24) Østerrike (26)

25) Kina (fastlandet) (22)

26) Japan (27)

27) Tsjekkia (29)

28) Thailand (30)

29) Sør-Korea (25)

30) Litauen (28)

Powered by Labrador CMS