Samfunn

Slik endres asylforslagene

Opposisjonen vender tommelen ned for flere av regjeringens forslag til asylinnstramminger.

Publisert Sist oppdatert
Her er de viktigste endringene:
  • Regjeringen får ikke gjennomslag for forslaget om en midlertidig og begrenset oppholdstillatelse for enslige mindreårige asylsøkere.
  • Stortingsflertallet avviser forslaget om å øke botidskravet fra tre til fem år før permanent opphold gis.
  • Det er ikke flertall for å innføre et krav om tre års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted. I tillegg avviser stortingsflertallet at det skal stilles krav om underhold fra dag én.
  • Regjeringen får heller ikke flertall for å øke inntektskravet som stilles ved permanent opphold fra dagens 253.000 kroner til 305.000 kroner.
  • Det er heller ikke flertall for å skille mellom flyktninger og utlendinger som får opphold på andre grunnlag, såkalt subsidiær beskyttelse.

Får flertall

Slik det ligger an i øyeblikket ser regjeringspartiene ut til å få flertall sammen med Ap og Sp for å fjerne det såkalte rimelighetsvilkåret ved internflukt. Dette innebærer at man vil kunne få sendt tilbake flere grupper til såkalt internflukt enn i dag, altså til andre deler av hjemlandet enn der de kommer fra.

Det omstridte forslaget om å kunne avvise asylsøkere på grensen til en nordisk nabostat i en krisesituasjon, får også trolig flertall. Dette vil skje ved at regjeringspartiene subsidiært stemmer for en omskrevet variant fremmet av Ap og Sp. Det samme vil sannsynligvis skje med forslaget om å endre utlendingslovens paragraf 9 om visumfrihet.

Forslaget la opp til at politiet skulle kunne nekte realitetsbehandling og bortvise asylsøkere på grensen, dersom de ikke har visum. Ap og Sp ønsker å ramme inn dette bedre og lister opp en rekke kriterier, noe regjeringspartiene ventes å slutte opp om ved såkalt subsidiær stemmegivning i Stortinget.

24-årsgrense

Stortinget vil fredag også vedta å innføre 24-årskrav for familieetablering, redusert klagefrist ved «åpenbart grunnløse» søknader samt suspendere den såkalte 15-månedersregelen. Denne gir rett til opphold dersom søknaden ikke er behandlet innen fristen.

Det er også flertall for skjerpede krav til opptak og lagring av biometri, internering av asylsøkere i forbindelse med den såkalte 48-timers prosedyren samt at det skal stiller krav om kunnskaper i norsk og samfunnskunnskap ved permanent opphold.

Det legges også føringer fra Stortingets side på regjeringens arbeid for å sikre Schengens yttergrenser, styrke mottaksapparatet i Hellas og opprettholde en god dialog med russiske myndigheter om Storskog.

I tillegg vil regjeringen bli bedt om å drive målrettet informasjonsarbeid i Afghanistan og land der et stort flertall av asylsøkerne får avslag. Det skal videre utredes hvor vidt kontantytelser til enslige mindreårige asylsøkere kan erstattes av betalingskort. I tillegg bes regjeringen styrke UDIs saksbehandlingskapasitet og vurdere et hurtigspor for saksbehandling i klare innvilgelsessaker for å frigjøre ressurser.

Powered by Labrador CMS