Gode ledere vet hvor mye trykk som er riktig for sitt team.

Foto

Ragnar Jensen / CC

Slik finner du medarbeidernes optimale stressnivå

Publisert: 5. juli 2016 kl 10.20
Oppdatert: 5. juli 2016 kl 10.47

De beste krever topp innsats og resultater hele tiden. Bare spør konsulenten i McKinsey, anestesilegen på Rikshospitalet eller en middels god norsk langrennsløper.

Og press fra toppen fungerer - til et punkt. De beste vet også hvor dette punktet er for sine medarbeidere og kan dermed justere kravene når det er nødvendig. For mye press i enkelte situasjoner kan være direkte skadelig. Men med for lite press, blir lite gjort. Målet er å finne den gode balansen. Slik kan man heve nivået for hele organisasjonen på sikt, og unngå at viktige medlemmer i teamet blir utbrent.

Liane Davey er ledelseskonsulent i selskapet 3COze og forfatter av flere  bøker om ledese og organisasjonsutvikling. I en artikkel for Harvard Business Review forsøker hun å komme med noen gode tips til ledere som har utfordringer med må få teamet til å jobbe hardt nok - men også for de som presser medarbeiderne for hardt.

Enkel oppskrift

Davey mener man kan følge en enkel oppskrift: Først vurderer man situasjonen. Er det tegn til at stressnivåene begynner å få negative konsekvenser for arbeidet og menneskene? Dette kan være utfordrende siden folk har forskjellige reaksjonsmønstre. Mens noen blir frenetiske og setter i gang en mengde prosjekter blir andre apatiske og stille.

Daveys tips er å se etter de som endrer adferd. Det trenger ikke være store endringer. Men hvis man ser godt etter, er stressede ofte ukomfortable med status quo - og begynner å motsette seg endring og snakke stadig oftere om hvordan ting ble gjort før, skriver hun.

Slik hever du presset

Saken fortsetter under annonsen

Hvis analysen din slår fast at teamet trenger mer press, har du flere muligheter. Det enkleste og mest effektive, ifølge henne, er å oftere blande seg inn i hva medarbeiderne driver med, hun kaller det retningsbestemt coaching. Når folk merker at de blir iaktatt, øker stressnivået. Nøkkelen er å gi feedback oftere, men gjerne litt mindre intenst hver gang - ellers kan det fort blir for mye press igjen.

Slik tar du det ned igjen

Når stressnivået skal tas ned noen hakk er det skryt som gjelder, ifølge Davey: Gi positiv feedback - og gjør det ofte, skriver hun. Og det hjelper hvis man tar i bruk en rolig og avslappet tone. Målet er å få teamet til å føle at man gjør fremskritt. Hvis den viktigste kilden til stress i organisasjonen er et stort og hårete problem, bryt det opp i mindre og mer håndterbare deler. 

En av de verste tingene man kan gjøre som leder når stressnivået skyter i været, er å gå inn og forsøke å løse problemet for teamet. Signalet man sender om at teamet ikke er godt nok, er vanskelig å rette opp igjen, skriver Davey som en advarsel til slutt. Og hun minner om at det vanligste man opplever som leder, er at stressnivået er forskjellig fra teammedlem til teammedlem. Da bruker man tipsene ovenfor på hver enkelt. Gevinsten fra riktig stressmestring er høyere effektivitet, bedre resultater og et mer bærekraftig arbeidsmiljø.