Samfunn

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) ankommer regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell mandag morgen.

Solberg åpner for å utsette enkelte satsinger

Usikkerheten er større enn vanlig ved inngangen til regjeringens første budsjettkonferanse. Statsminister Erna Solberg (H) åpner for å utsette enkelte satsinger.

Publisert Sist oppdatert

– Det er jo sånn at det alltid er usikkerhet på marskonferansen. Men det er større usikkerhet i år, sa Solberg da hun møtte pressen sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) i forkant av den tre dager lange budsjettkonferansen på Hurdalsjøen hotell i Akershus.

Fram mot den andre budsjettkonferansen i august kan det bli nødvendig med større justeringer, erkjenner Solberg. Hun sier konklusjonene rundt eventuelle nye satsinger vil kunne skyves på og budsjettarbeidet gjøres mer fleksibelt enn vanlig.

Usikkerhet

Solberg og Jensen pekte begge på at det økonomiske handlingsrommet er mindre enn før. Årsaken er usikkerheten som knytter seg til utviklingen i oljeprisen, sysselsettingssituasjonen og asyltilstrømmingen.

– Situasjonen er annerledes enn de ti siste årene. Vi har store utfordringer knyttet til lav oljepris og aktivitetssvikten som rammer Sør- og Vestlandet med høyere ledighet enn vi er vant til, sa Solberg.

Hun slo fast at budsjettet skal sikre «arbeid, aktivitet og omstilling».

– Men norsk økonomi må framover hente veksten sin fra andre deler av næringslivet enn olje og gass, sa statsministeren, som også planlegger for en økende asyltilstrømming som følge av urolighetene i Midtøsten og den voksende migrasjonen til Europa.

Ikke kutt

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier norsk økonomi går mot «en helt ny normal», men slår samtidig fast at det ikke legges opp til et kutt-budsjett for valgåret 2017.

– Vi må prioritere hardere, men det skal vi klare, sier hun.

Da hun talte under YS-konferansen i forrige uke sa Jensen at regjeringen innenfor et «mer begrenset handlingsrom» vil prioritere vekstfremmende skattelettelser, samferdselsprosjekter og innovasjonstiltak.

– Det viktigste blir å sørge for flere nye jobber, sier hun.

Regjeringens budsjettkonferanse

  • Mandag morgen starter regjeringen budsjettarbeidet for 2017 med budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. Konferansen varer til onsdag.
  • Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) leder konferansen.
  • Migrasjonsutfordringene og det kraftige oljeprisfallet siden sommeren 2014 preger arbeidet med budsjettet, ifølge finansministeren.
  • Regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2017 legges fram 6. oktober.
Powered by Labrador CMS