Aktuelt

Terroren rammet Frankrike igjen torsdag kveld.

Solberg: Vi står sammen med Frankrike

– Tankene går til det franske folk, som nok en gang er rammet av en handling som skaper skrekk og angst, sier statsminister Erna Solberg (H) om angrepet i Nice.

Publisert Sist oppdatert

– Mine dypeste kondolanser går til ofrene for angrepet i Nice og deres familier. Vi står sammen med Frankrike for å få slutt på terrorhandlingene, skrev Solberg på Twitter fredag morgen, dagen etter angrepet der 84 mennesker så langt er bekreftet døde.

– Så meningsløst, så brutalt, så ondskapsfullt, skrev hun på Facebook.

– Dette er en forferdelig handling. Vi fordømmer alle denne typen angrep, sier statsministeren til NTB.

Hun oppfordrer nordmenn som er i området, til å kontakte sine familier i Norge for å bekrefte at de er i sikkerhet.

Hvordan vi skal møte denne typen angrep vil hun vente med å si noe om til omstendighetene er klarere.

– Før vi vet hvem som står bak er det vanskelig å snakke om tiltak og hva som virker. Dagen i dag må først og fremst gå til å fordømme handlingen og å sende tanker til ofrene og deres familier, understreker Erna Solberg.

Generelt mener hun den største utfordringen ikke er organisert terrorisme, men personer som handler på egen hånd.

Dette har skjedd:

  • En lastebil kjørte i 23-tiden torsdag kveld inn i en stor folkemengde på Promenade des Anglais i Nicei Sør-Frankrike.
  • Minst 84 mennesker ble drept, flere av dem barn. Minst 70 er såret, og tilstanden er kritisk for 18 av dem, opplyste innenriksdepartementet fredag morgen. I tillegg har 120 mennesker fått behandling for sjokkskader.

  • president François Hollande omtaler angrepet som terror. Han har mobilisert hærens reservestyrker og forlenget unntakstilstanden i tre måneder.

  • Føreren av den 19 tonn tunge lastebilen ble skutt og drept etter å ha kjørt hele to kilometer inn i folkemengden. Bilder av kjøretøyet viser at fronten er full av kulehull. Regionspresident Christian Estrosi sier tunge våpen ble funnet i lastebilen.

  • Den mistenkte gjerningsmannen er en 31 år gammel fransk-tunisier. Mannens ID-papirer ble funnet inne i lastebilen. Ifølge franske medier var 31-åringen kjent fra politiet fra tidligere, men ikke for etterretningstjenesten.

  • Det ble også meldt at en eller flere gjerningspersoner løsnet skudd, men det har ikke myndighetene bekreftet.

  • Mange mennesker var samlet ved havnepromenaden torsdag kveld for å se på fyrverkeriet under feiringen av den franske nasjonaldagen.

  • Innenriksdepartementet skal avklare om føreren av lastebilen handlet alene eller ikke.

  • Påtalemyndigheten i Paris har startet terroretterforskning av angrepet. Ingen har så langt tatt på seg ansvar for angrepet.

  • Hollandes skal møter landets forsvars- og sikkerhetssjefer i Paris fredag.

(Kilde: AFP)

Powered by Labrador CMS