Ledelse

Vil ha menn med: – Jeg ser at det ikke er mange menn i salen, og skal vi komme videre her er vi nødt til å få flere menn i diskusjonen, påpekte statsråd Solveig Horne da rapporten «Fra ord til handling – Hvordan oppnå kjønnsbalanse i ledelse» ble presentert fredag.

Solveig Horne: – Hvor er mennene?

Det var fullt hus da rapporten «Fra ord til handling – Hvordan oppnå kjønnsbalanse i ledelse» ble presentert fredag. Men kjønnsbalanse var det ikke: Det var nesten ikke en mann å se.

Publisert Sist oppdatert

Menn må engasjere seg dersom man ønsker flere kvinnelige ledere. Det ble også ble poengtert av Barne-og likestillingsminister Solveig Horne som var til stede da rapporten ble presentert på NHOs frokostmøte fredag:

– Jeg ser at det ikke er mange menn i salen, og skal vi komme videre her er vi nødt til å få flere menn i diskusjonen, påpekte statsråden, som har følgende utfordring til næringslivet:

– Staten har fått det til når det gjelder å få flere kvinner inn i topplederstillinger og da spør jeg hvorfor får ikke næringslivet det til?

Norsk næringslivsledelse bør være mer opptatt av kjønnsbalanse enn oppmøtet på #nhomorgenkaffe skulle tilsi: 90/10 - kvinnelig dominans. pic.twitter.com/9lbTEvFzrs

7 prosent kvinnelige sjefer

Rapporten, «Fra ord til handling – Hvordan oppnå kjønnsbalanse i ledelse», er utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Og ifølge tall fra SSB som er gjengitt i rapporten har norsk næringsliv fortsatt en vei å gå når det gjelder å få flere kvinnelige toppledere:

  • Kun 7 prosent av toppledere i norske bedrifter totalt er kvinner

  • 20 prosent på ledernivå 2 er kvinner

  • 30 prosent på nivå 3 er kvinner.

  • For daglig ledere i aksjeselskap er andelen 15 prosent kvinner

  • I norske børsnoterte selskap er kun 6 prosent av topplederne kvinner

Flere kvinnelige ledere i staten

Barne-og familieminister Solveig Horne påpeker at staten har fått til å rekruttere flere kvinner inn i topplederposisjoner, og viser til at man i det offentlige har vært bevisste på å få frem kvinner når det skal rekrutteres til styrer og råd. Hun fremhevet også at det politisk er lagt til rette for gode velferdsordninger som gjør det mulig å kombinere familieliv og arbeidsliv. Det er ikke er mange land som har en kvinnelig statsminister, finansminister og forsvarsminister slik tilfelle er i Norge, minnet Horne om.

I tillegg var Norge det første landet i verden som innførte en lov som sier at det skal være 40 prosent av begge kjønn i styrene i allmenn-aksjeselskapene, men dette grepet ser ikke ut til å ha smittet over på kjønnsbalansen i toppledergruppene.

Solveig Horne sier til Dagens Perspektiv at rapporten fra AFI viser at det går an å gjøre ting smartere enn før. Hun ønsker å støtte opp om gode prosjekter og rollemodeller slik at det kan bli flere kvinner i ledende stillinger.

– Rammeverket og mulighetene er der, men det er likevel et daglig arbeid som må gjøres i bedriftene for å få dette til, påpeker hun.

Powered by Labrador CMS