Samfunn

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne gjør endringer i forbrukerapparatet.

Solveig Horne vil omorganisere Forbrukerrådet

Forbrukerminister Solveig Horne (FrP) ber Forbrukerrådet samle 10 regionkontorer i tre større kontorer i Tromsø, Stavanger og Skien. Hovedkontoret skal fortsatt drive med interessepolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Formålet med endringene er, ifølge Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet å styrke veilednings- og meklingstilbudet for forbrukerne. Ved å etablere større fagmiljøer og en mer effektiv organisasjon, kan ressursene utnyttes bedre slik at kvaliteten på tjenestene til forbruker styrkes, er tanken.

– Individuell veiledning til forbrukere og mekling mellom forbruker og næringsdrivende er nøkkelaktivitetene ved regionkontorene. I dag skjer dette i hovedsak på telefon og e-post. Det gjør at man ikke lenger er avhengig av kontorer i hele landet for å dekke forbrukernes behov, sier Horne i en pressemelding.

I en rapport som DIFI utarbeidet for Stortinget i fjor, ble det anbefalt å skille mellom Forbrukerrådets interessepolitiske arbeid og rådets mer forvaltningspregede oppgaver, for eksempel ved å la en av delene gå inn i et nytt direktorat sammen med Forbrukerombudet.

Forslaget skapte debatt. Forbrukerrådet selv, og flere innspill i høringsrunden, pekte på at et slikt skille ville bidra til å gjøre Forbrukerrådet mindre slagkraftig i møte med store næringsinteresser innen for eksempel bank og dagligvarebransjen. Andre mente det ville bidra til et ryddigere forbrukerapparat.

Og lenge så det ut til at Horne hadde valgt å la Forbrukerrådet være i fred. Men i ministerens oppdragsbrev til Forbrukerrådet går det frem at man har kommet til en form for kompromiss. I brevet heter det at den nye organiseringen skal bidra til et klarere skille mellom Forbrukerådets interessepolitiske arbeid ved hovedkontoret i Oslo og forvaltningsoppgavene hvor Forbrukerrådet veileder forbrukere og mekler i tvister mellom forbrukere og næringsdrivende.

I tillegg skal det etableres en hospiteringsordning for inntil 5 personer på Svalbard, administrativt underlagt kontoret i Tromsø. Dette vil være et ledd i regjeringens strategi for å styrke bosettingen på Svalbard.

Forbrukerrådet skal nå kartlegge konsekvenser og legge en plan for omorganiseringen.

Powered by Labrador CMS