Arbeidsliv

Arbeidsledigheten var forventet å holde seg stabilt på 4,8 prosent i juli, men bikket 5-tallet. Ledigheten har ikke vært så høy siden 1996.

SSB: Fem prosent arbeidsledighet for første gang siden 1996

Det skulle ikke skje før i 2018, om i det hele tatt. Men ifølge SSBs seneste arbeidskraftundersøkelse har arbeidsledigheten nådd fem prosent.

Publisert Sist oppdatert

I juli sto 139.000 arbeidsføre personer uten jobb i Norge, justert for sesongvariasjonar. Dette utgjorde 5,0 prosent av arbeidsstyrken, ifølge den seneste arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra SSB. Arbeidsledigheten i Norge har ikke vært så høy på 20 år.

Ledigheten for personer i aldersgruppen 15 - 74 år har ifølge undersøkelsen økt med 11.000 personer fra april til juli. Om man kun ser på aldersgruppen 25-74 økte arbeidsledigheten med 12.000 personer i samme periode.

På forhånd var det forventet at den registrerte ledigheten skulle ligge uendret på 4,8 prosent.

AKU-tallene viser hvor mange som anser seg som arbeidsledige, og kan blant annet inkludere personer som studerer eller er på tiltak. Normalt er disse tallene høyere enn ledighetstallene fra Nav fordi mange arbeidsledige ikke registrerer seg der. Arbeidsledighetstallet til Nav lå på 3,1 prosent i august, og differansen mellom Nav og AKU-tallene omtales som unomalt stor.

«Alle» bommet

– I motsetning til NAVs registrerte ledighetstall, som viser et fall i ledigheten den siste tiden, har AKU ledigheten steget videre. Sysselsettingstallene maler fortsatt et svakt bilde av det norske arbeidsmarkedet, med et fall i sysselsettingen på 13 000 personer hittil i år. Grunnen til at ledigheten ikke har økt mer er at arbeidsstyrken også har falt med om lag 5 000 personer, skrev makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i dagens morgenrapport for DNB Markets.

– Vi venter at AKU-ledigheten vil stige noe videre fremover og nå en topp på 5,0 prosent i 2018. Norges Banks anslag på 4,6 prosent i år indikerer på sin side at toppen allerede er nådd, skrev hun, og påpekte at dagens publisering nok kom for sent til å påvirke beslutningen på Norges Banks rentemøte, som avholdes i dag (med annonsering av beslutningen i morgen). «Dessuten har Norges Bank historisk lagt enda mer vekt på den registrerte ledigheten,» legger hun til.

Hun fikk støtte av blant andre Handelsbanken Capital Markets i at ledigheten ville ligge stabilt.

– Etter fem påfølgende måneder med fall i sysselsettingen, steg sysselsettingen med 0,3 prosent i juni. Men siden arbeidsstyrken steg noe raskere, steg ledighetsraten til 4,8 prosent i juni fra 4,7 prosent i mai. AKU-tallene kan svingemye fra måned til måned, men trenden i ledigheten har vært nokså flat (rundt 4,7 prosent) gjennom 2016. Kanskje er vi nå nær toppen for ledigheten, men utsiktene til kommende sysselsettingsvekst er foreløpig beskjedne, skrev Handelsbankens økonom Marius Gonsholt Hov, som fortsatte:

– Kontaktene i Norges Banks regionale nettverk venter at sysselsettingsveksten de nærmeste 3 månedene vil være bare så vidt positiv. Grunnen til at vi ikke venter en vesentlig videre ledighetsoppgang gitt dette bildet, er at også veksten i arbeidsstyrken ventes å holde seg svak.

Powered by Labrador CMS