Samfunn

Seniorforsker i SSB, Marianne Tønnesen, forklarer befolkningsfremskrivningene som SSB presenterte i år.

SSB har kuttet 192 årsverk på seks år

I samme periode har Helsedirektoratet vokst med 397.

Publisert Sist oppdatert

SSB har ved hjelp av effektivisering av driften kuttet antallet ansatte med 192 siden 2009. Det viser gjennomgangen av veksten i byråkratiet som Difi har utført for Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Byrået opplyser selv i rapporten at kun tre personer har måttet gå som følge av endringer i oppgavene. Det er først og fremst gjennom effektivisering av tradisjonelle oppgaver og oppbygging av prosjekt- og porteføljestyring og internkontroll at man har slanket staben.

Gjennomgangen viser at det var særlig under de forrige SSB-sjefene Øystein Olsen og Hans Henrik Scheels perioder at man høstet gevinstene. Det var under deres ledelse at SSB innførte det som i rapporten omtales som en massiv satsing på lean, en form for strømlinjeforming av rutinepregede oppgaver, for å spare inn tidsbruk på statistikkproduksjonen. Samfunnsøkonomer begge, Olsen er i dag sentralbanksjef og Scheel er Finansråd.

Sterk vekst innen helse og vei

I Difi-rapporten som er brukt av regjeringen til å hevde at veksten i antallet byråkrater var sterkere i perioden 2009-2013 enn i tiden siden, går det også frem at det er Helsedirektoratet som har hatt den største økningen i antallet ansatte, også dersom man justerer for omorganiseringer. Siden 2009 har veksten vært på 397 personer, hovedsaklig som følge av flere oppgaver og høyere ambisjonsnivå. Om lag halvparten av veksten har skjedd mellom 2013 og 2015.

Veksten i Vegdirektoratet, på 177 personer, knyttes til sentalisering av fellesfunksjoner som IKT, grafiske tjenester, sentralbord, arkiv/dokumentasjon og svartjenesten. Før justering for omorganisering var veksten på hele 538 personer.

Svinger hos UDI

Utlendingsdirektoratet fikk 118 færre ansatte mellom 2009 og 2015. Mesteparten av denne veksten skjedde frem til 2014. Siden den gangen har antallet ansatte økt igjen.

Powered by Labrador CMS