Arbeidsliv

Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Stadig flere unge med arbeidsavklaringspenger

På ett år har det blitt 3900 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger, men antall mottakere øker blant de unge.

Publisert Sist oppdatert

I juni var det 29.000 personer under 30 år som hadde arbeidsavklaringspenger. Dette er 800 flere enn på samme tid i fjor og tilsvarer 3,5 prosent av befolkningen i alderen 18-29 år, skriver Nav i en pressemelding.

Økningen er noe høyere blant unge kvinner enn blant unge menn. For alle andre aldersgrupper er det blitt færre med arbeidsavklaringspenger.

Ved utgangen av juni mottok 147.600 personer arbeidsavklaringspenger. Dette tilsvarer 4,4 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år, så vidt ned fra 4,5 prosent for ett år siden.

– Nedgangen skyldes blant annet at personer som har hatt arbeidsavklaringspenger i lang tid nå har fått innvilget uføretrygd, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

42 prosent får jobb

Blant de 4500 som sluttet å motta arbeidsavklaringspenger i november 2015 hadde 42 prosent kommet i jobb og 37 prosent blitt uføretrygdet seks måneder senere, skriver Nav i pressemeldingen.

I 2015 startet 4600 personer i gjennomsnitt per måned på arbeidsavklaringspenger. Over halvparten av disse kom fra sykepenger. I gjennomsnitt sluttet 4800 personer å motta arbeidsavklaringspenger i samme periode, heter det.

Mest psykiske lidelser

Over 70 prosent av de som mottar arbeidsavklaringspenger har psykiske lidelser eller muskel- og skjelettlidelser. Det er en klar tendens til at andelen med psykiske lidelser er synkende med alderen, mens det er omvendt for andelen med muskel- og skjelettlidelser; her øker andelen jo eldre man blir.

For gruppen under 30 år er andelen med psykiske lidelser på hele 69 prosent, ifølge Nav.

Fylkesvise forskjeller

I Aust-Agder mottar 5,7 prosent av befolkningen arbeidsavklaringspenger, mens Rogaland ligger lavest med 3,3 prosent.

Selv om andelen er lavest i Rogaland øker antallet mest der. På ett år har det blitt 10 prosent flere med arbeidsavklaringspenger. Økningen henger trolig sammen med utviklingen på arbeidsmarkedet i Rogaland. Hedmark er fylket med den største nedgangen, ned 13 prosent sammenlignet med året før. Dette kan forklares med tettere oppfølging av sykmeldte, skriver Nav i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS