Samfunn

Stadig flere utskrivningsklare pasienter blir liggende på sykehus

Flere norske sykehus melder om økning i antall utskrivningsklare pasienter som blir liggende på sykehus i påvente av oppfølging fra norske kommuner.

Publisert Sist oppdatert

I sykehusene som tilhører Helse Møre og Romsdal helseforetak har antall døgn pasienter blir liggende på «overtid» økt med nesten 100 prosent, fra første halvår i fjor til i år, skriver VG.

Også ved Sørlandet sykehus, Helgelandssykehuset, Sykehuset i Østfold og Universitetssykehuset i Nord-Norge har det vært økning.

Det er kommunene som har ansvar for pasientene etter at de blir utskrivningsklare, og kommunene må betale dagbøter for pasienter som blir liggende på sykehus i påvente av videre oppfølging. Ifølge NRKbetalte norske kommuner over 470 millioner kroner i slike dagbøter fra 2012 til og med 2014.

Magne Nicolaisen, leder for samhandlingsavdelingen ved UNN, sier at det mest alvorlige er at situasjonen er ugunstig og uverdig for pasientene.

– De får ikke oppfølgningen og tilbudet de burde hatt. Det kan også medføre fare for pasientene, for eksempel økt infeksjonsfare. Overbelegg gir også store konsekvenser for driften av sykehuset og slitasje på personalet, sier han.

Powered by Labrador CMS