Arbeidsliv

Starter samtaler om offentlig tjenestepensjon

Partene i offentlig sektor er etter sju års stillstand blitt enige om å starte forberedelsene til forhandlinger om ny tjenestepensjon for offentlig ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidstakerorganisasjonene i offentlig sektor møtte torsdag arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) for å diskutere om tiden var inne for å gjenoppta forhandlingene, som strandet i 2009. NHO, Spekter og Virke var også til stede på møtet.

– Alle partene er enige om å gå videre med prosessen. Vi skal nå utarbeide et utkast til et mandat som vi blir enige med partene om. Så møtes vi igjen om tre uker, og så starter arbeidet, sier Hauglie til NTB.

Påslagsordning

Mens ansatte i privat sektor for lengst er blitt omfattet av nye pensjonsordninger, ble pensjonsreformen bare delvis gjennomført i offentlig sektor etter at forhandlingene brøt sammen i 2009.

Rett før jul i fjor fikk statsråden en rapport med utredninger av nye mulige pensjonsordninger utført av en arbeidsgruppe i departementet.

Ifølge rapporten bør en ny pensjon i offentlig sektor utformes som en såkalt påslagsordning, en type hybridordning med kjønnsnøytrale regler for opptjening og utregning av årlig pensjon.

Arbeidstakerorganisasjonene kaller rapporten et utgangspunkt for videre forhandlinger, men mener den har klare svakheter.

Tror på løsning i år

Hauglie er også tydelig på at mye gjenstår for å komme til enighet. Hun peker på at det er ulike interesser både mellom partene og innad hos partene, og at det er flere krevende spørsmål som må avklares.

Hun sier stikkord er interessemotsetninger mellom de med kort og lang utdanning og tilsvarende kort og lang arbeidskarriere og spørsmålet om det skal være en livsvarig pensjon eller en innskuddspensjon. Uførepensjon sett opp mot alderspensjon og mobilitet mellom offentlig og privat sektor, er andre stridstema.

Statsråden er samtidig optimistisk og sier hun har ambisjoner om å komme i mål med forhandlingene i løpet av året.

– Alle ser jo behovet for at man må gjøre noe med offentlig tjenestepensjon. Dagens ordning er ikke bærekraftig over tid, fremtidig og yngre arbeidstakere vil få et betydelig svekket pensjon. Det er i alles interesse at vi får en offentlig tjenestepensjon som gagner både ansatte og arbeidsgiverne og samfunnet som helhet, sier hun.

Vil holde NHO ute

Unio-leder Ragnhild Lied sier hun er opptatt av at partene nå bruker nødvendig tid og ikke forhaster seg.

– Vi skal gå inn i de kommende forhandlingene med det for øyet at dette ikke skal bli et spareprosjekt. Nå skal vi finne modeller som gir en god pensjon for de yngre årskullene. Dagens modell er ikke god for disse, på bakgrunn av de vedtak Stortinget gjorde i 2010, sier Unio-lederen til NTB.

Lied hadde på forhånd reagert på at NHO, som ikke er del av noen avtaler i offentlig sektor, var invitert til møtet. Hun har også gått hardt ut mot LO-leder Gerd Kristiansen, etter at det ble kjent at Kristiansen og NHO-leder Kristin Skogen Lund på egen kjøl har hatt møter om hvordan man kan utforme en ny offentlig tjenestepensjon.

Lied sier det viktigste for Unio å få avklart under møtet, var at NHO ikke skal få spille en rolle når de reelle forhandlingene mellom partene starter.

Powered by Labrador CMS