Nyskaping

Statoil satser på fremtidens solcellemateriale

Publisert Sist oppdatert

Statoil kunngjorde tirsdag at de for første gang investerer direkte i solenergi. Det er selskapet Oxford Photovoltaics som er mottaker av den, for Statoil, ganske beskjedne investeringen på 8,1 millioner pund, eller om lag 85 millioner kroner. Investeringen er delt mellom tre aktører hvorav Statoil er den ene.

Teknologien som Statoil nå kaster seg over er basert på såkalte perovskitter, som anses av solar-ekspertene å tilhøre en svært lovende gren innen forskningen på stadig mer effektive solceller.

Perovskitt anses som lovende for utviklingen av mer effektive solceller. Foto Rob Lavinsky / CC – CC-BY-SA-3.0

Perovskitt

I jakten på alternativer til silisium som de fleste av dagens solceller består av, har man nokså nylig kastet seg over perovskitt. Bare fra 2009 til 2014 gikk solceller av perovskitt fra å konvertere om lag 3,8 prosent av sollys til brukbar elektrisitet til en effektivitet på 20 prosent. Det skriver nettstedet Nanowerk.

Fordelen sammenlignet med vanlige solceller er at perovskitt-baserte celler fanger en større andel av lysspekteret og har derfor større potensial for å heve effektiviteten ytterligere.

Det er også ventet at perovskitt kan komme til å spille en viktig rolle i utviklingen av fremtidens batterier og sensorer.

Men materialet kommer ikke uten noen problemer. I dag regnes det som mye dyrere enn alternativene, og man har ikke lykkes med oppskaleringen fra laboratoriet til store solcellepaneler ennå. Ifølge Nanowerk kan de første kommersielle produktene nå markedet om to til tre år.

Grunnleggeren av Oxford PV, professor Henry Snaith, var også en av pionerene innen å se på perovskitt som et anvendbart materiale for solceller.

Solfarmer

Ifølge Reuters kan det også bli aktuelt for Statoil å investere direkte i større solenergiprosjekter og solfarmer i tiden fremover.

– Det er tøff konkurranse om de gode prosjektene, og det er for få prosjekter, uttalte leder for Statoils fornybarsatsing Irene Rummelhoff.

Powered by Labrador CMS