Samfunnsansvar

Statskog fortsetter nedsalget

Statskog fortsetter å selge skog. Nå selges eiendommer som samlet utgjør ca. 80 000 daa. Eiendommene ligger i Telemark, Oppland, Møre- og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Nordland og Troms.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en unik mulighet for lokale skogeiere. Ved kjøp av tilleggs eiendom kan de styrke sitt eget næringsgrunnlag innenfor skogbruk og utleie av jakt- og fiskerett, sier arronderingssjef i Statskog, Carl Petter Wister i en pressemelding.

Miljødirektoratet har anvendt forkjøpsrett en av eiendommene – Mælsåsenkomplekset i Tinn.

16 eiendommer vil bli annonsert for salg 6. mai, heter det.

I tillegg skal tre eiendommer på til sammen ca. 15 000 daa tilbys til kjøpere som oppfyller krav satt av kommunen. Disse eiendommene skal tilbys lokale aktive brukere i kommunene. To av eiendommene er i Tinn og en i Rendalen, skriver Statskog i pressemeldingen.

Det skal i denne runden altså selges 19 eiendommer på til sammen ca. 80 000 daa.

Arronderingssalget

Eiendommene som skal selges i disse dager er en del av det såkalte arronderingssalget, som Statskog gjennomfører i perioden 2011 til 2020. Arronderingssalg vil si salg av "ikke-sammenhengende eiendommer". Det betyr at dersom Statskog eier en eiendom mellom to andre de ikke eier, vil det være formålstjenlig å kvitte seg med denne for å oppnå mer rasjonell drift gjennom sammenhengende eiendommer.

Totalt er det planlagt å selge ca. 750 000 daa. Flere eiendommer legges ut for salg hver vår og høst i hele perioden.

Frykter for allemannsretten

Hittil har Statskog solgt 169 eiendommer på til sammen om lag 338 000 daa.

Flere frykter nå en svekket Allemannsrett.

Arronderingssjef i Statskog, Carl P. Wister, er ikke overrasket over den store interessen for eiendommene.

–Hovedårsaken er nok at få rene skogeiendommer legges ut for salg i det åpne markedet, sa han til Dagens Perspektiv i høst.

Gjennom nedsalget fraskriver Statskog seg forvaltningsansvaret av eiendommene. I et fremtids-scenario kan man derfor tenke seg at kjøperne ønsker å utvikle eiendommene på en langt mer kommersiell måte enn tidligere, for eksempel gjennom eksklusiv jakt og fiske, noe som vil måtte føre til redusert tilgang for andre, for eksempel på et knapphetsgode som ryper. Årets rypejakt var en av de verste i manns minne, mens reinsjakta, som er blitt ekstremt populær de senere årene, var svært god.

På spørsmål om dette vil svekke Allemannsretten svarte avdelingsdirektør Berit Lein i naturavdelingen i Miljødirektoratet følgende til Dagens perspektiv i november:

– Ved salg av statsgrunn til private vil jaktretten for allmennheten som følger av viltlovens § 31 opphøre. Det i seg selv at denne retten opphører vil være en svekkelse. Personer bosatt i Norge siste året vil ikke kunne gå til privat grunneier å kreve jakt i tråd med denne bestemmelsen, og muligheten for å iverksette prisregulerende virkemidler om jakt og fiske prises for høyt, bortfaller ved salg til private aktører, sier hun, og legger til: - Privat grunneier kan selvfølgelig velge å legge seg på en linje som ligger nær opp til jaktretten i § 31, men det er det ingen garanti for.

Miljødirektoratet har ingen rolle i forhold til eierstruktur for de områdene som nå er lagt ut for salg. De har derfor heller ingen tanker om hvordan eierstrukturen bør være etter et salg.

– Vi kan ikke se at det er Miljødirektoratet sin rolle å ha oppfatninger om dette, sa Lein.

Jakt og fiske

Allemannsretten gir alle rett til å ferdes fritt og oppholde seg der de ønsker i naturen - uavhengig av hvem som eier grunnen. Adgangen til fri ferdsel gjelder uavhengig av hvem som til enhver tid besitter eiendomsretten. Privatisering av Statskogs skogvirksomhet påvirker altså ikke friluftsliv forankret i allemannsretten, men retten til jakt og fiske, som styres av grunneier.

For Senterpartiet har nedsalget i Statskog vært gjenstand for en «avveining», men stortingsrepresentant Geir Pollestads vurdering er at Allemannsretten ikke blir svekket.

– Min vurdering er at Allemannsretten ikke blir svekket, men jeg ser at tilgangen til jakt og fiske kan bli noe svekket på disse eiendommene. Der det offentlige eier grunnen vil motivasjonen kunne være større legge til rette for friluftsliv, men man ser jo også flere eksempler på hvordan private skogeiere, som Løvenskiold i Oslo, samarbeider helt utmerket med kommunen. Vårt viktigste anliggende har vært å få til lokalt/regionalt eierskap, sier han.

Han sier at Sp i utgangspunktet ikke har ønsket å legge begrensninger på hvem som skulle få kjøpe. Alle salg vil uansett være konsesjonsbelagt.

Powered by Labrador CMS