Samfunn

Status kommunereformen: 17 sammenslåinger, 75 «aleneganger»

Publisert Sist oppdatert

Alle landets kommuner ble høsten 2014 invitert til å starte prosesser for å avklare om det er aktuelt å slå seg sammen med nabokommuner. Kommunene har frist på seg til å fatte vedtak om dette innen 1. juli 2016, minner KS om i sitt nyhetsbrev onsdag.

KS oppsummerer prosessen så langt:

Denne våren holdes det folkeavstemninger i 162 kommuner. I de kommunene som har valgt folkeavstemning varierer valgdeltakelsen fra under 20 prosent til opp mot 75 prosent.

Folkeavstemningene er rådgivende, og politikerne i kommunen kan fatte en annen avgjørelse enn resultatet fra folkeavstemningen, påpeker KS.

I rundt 300 kommuner er det enighet om en intensjonsavtale eller det foregår utredninger og sonderinger om mulige sammenslåinger. Men det er forskjell på intensjon og virkelighet.

Bare 7 kommuner har hittil gjort vedtak om å slå seg sammen med nabokommunen(e). 75 kommuner har vedtatt å fortsette som egne kommuner, ifølge KS.

Over hele landet blir det holdt kommunestyremøter helt opp til fristen 30. juni for å finne løsninger innen fristen som er 1. juli.

Powered by Labrador CMS