Arbeidsliv

Frukt og grønt var med på å heve prisveksten i juni.

Sterkere prisvekst enn ventet

Og kjerneinflasjonen faller ikke så mye som spådd på forhånd.

Publisert Sist oppdatert

Konumprisindeksen (KPI) i Norge steg mer enn forventet i juni, viser tall fra SSB. Fra mai til juni steg KPI 0,6 prosent mens den på årsbasis steg 3,7 prosent - 0,3 prosent høyere enn i mai.

KPI var 145,2 (målt etter 1998-standarden 100) i juni 2016, mot 140,0 i juni 2015.

Samtidig viser ferske SSB-tall at kjerneinflasjonen, KPI-JAE, ikke faller like mye som ventet. De siste månedene har kjerneinflasjonen vært litt over 3 prosent. Nordea ventet et fall i kjerneinflasjon til 2,6 prosent, fra 3,2% i mai. DNB markets spådde et fall til 2,7 prosent, mens Norges Banks anslag var på 2,65 prosent.

Økonom i Nordea Markets, Gaute Marius Langeland slo i sin morgenrapport mandag fast at «fallet er betydelig og vil få oppmerksomhet.»

Spådommene slo ikke helt til: Fallet fra mai til juni var på beskjedne 0,2 prosent - til 3,0 prosent.

Matvarer dro opp på månedsbasis

En av hovedårsakene til veksten på månedsbasis var prisøkning på 1,1 prosent på matvarer. Spesielt frukt og grønnsaker viste prisoppganger, viser SSB-tallene.

Samlet steg prisene på importerte jordbruksvarer med 3,0 prosent fra mai til juni 2016. Til sammenligning steg prisene på norske jordbruksvarer med 0,4 prosent i samme periode.

Kraftprisene fra mai til juni trakk også opp. Prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, faller vanligvis fra mai til juni - men steg i år 2,8 prosent.

Dieselprisene steg med hele 6,7 prosent fra mai til juni, mens bensinprisene steg 3,3 prosent.

Den månedlige endringen i KPI ble dempet av lavere priser på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler, melder SSB.

Høyere elektrisitetspriser på årsbasis

Fra juni 2015 til juni 2016 steg KPI med 3,7 prosent.

«Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersveksten var økte kraftpriser; prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 31 prosent. I løpet av sommeren 2015 falt kraftprisene til et historisk lavt nivå grunnet mye nedbør og sen snøsmelting. Kombinert med økningen i kraftpriser fra mai til juni i år, gav dette et stort utslag i tolvmånedersveksten,» heter det i meldingen fra SSB.

Prisene på klær økte med 6,0 prosent fra juni 2015 til juni 2016, ifølge SSB. Prisene på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler steg 6,7 prosent, mens prisene på flyreiser økte 9,4 prosent.

Tolvmånedersveksten i KPI ble hovedsakelig dempet av lavere drivstoffpriser. Til tross for prisøkningen fra mai var bensin- og dieselprisene i juni henholdsvis 4,6 og 5,3 prosent lavere enn samme måned i fjor.

Powered by Labrador CMS