Nyskaping

Storbritannias statsminister annonserte i februar at han ønsket en fengselsreform. Etter dagens tale fra dronningen settes arbeidet med reformen for alvor i gang.

Storbritannia vil revolusjonere fengselssystemet med satellitter og helge-soning

Publisert Sist oppdatert

I en lekkasje fra dagens Queen's speech, dronningens tale, som offisielt markerer begynnelsen på et nytt parlamentarisk år og setter regjeringens agenda for den kommende perioden, kommer det fram at Storbritannias statsminister David Cameron iverksetter sine planer, som først ble offentlig kjent i februar, om å "revolusjonere" fengselssystemet gjennom bruk av høyteknologiske virkemidler og helt nye soningsrutiner.

Dette skriver the Telegraph.

Ifølge lekkasjen vil det nye systemet, som skal ha et pilotprosjekt på plass allerede fra September 2016, tillate straffedømte å bo hjemme og fortsette ved sine arbeidsplasser i ukedagene, men sone i fengsel i helgene. I første omgang skal dette gjelde straffedømte som nærmer seg slutten på sitt soningsopphold, men ikke være begrenset til de som er dømt for "mildere typer kriminalitet." Hver enkelt fange skal kunne overvåkes med avansert satellitt-teknologi.

Hensikten med omveltningen er å unngå at fengsel blir "lagerbygninger for kriminelle", slik de ifølge flere er nå. Cameron har ved tidligere anledninger omtalt det britiske straffesystemet som en "skandaløs fiasko." Camerons har tidligere uttalt at fengsels-reformen skal være det endelige steget fra ren avstraffelse til rehabilitering.

The Telegraph skriver at sannsynligheten for motstand mot planene innad i det allerede vaklende konservative partiet er høy. Tradisjonelt har konservative britiske politiske ledere formidlet at fengsling fungerer. Tidligere har Cameron blitt beskyldt for å skape et "mykt rettssystem".

Det er forventet at justisminister Michael Gove vil støtte planene, noe som kan gi et inntrykk av etterlengtet stabilitet i den skjøre sammensetningen av ministre i Storbritannia, etter en periode med mange offentlige feider om "Brexit". Justisministeren er sammen med Boris Johnson blandt ut-sidens viktigste talspersoner.

Storbritannia har det høyeste antallet fanger i Europa, foruten Russland og Tyrkia. De offisielle tallene for april viser at landet har drøye 85.000 fanger, mens andre anslag, for eksempel fra the Guardian i mars, opererer med 95.000. Dette er mellom 10.000 og 20.000 mer enn Frankrike, og omtrent 30.000 mer enn i Tyskland. Gjennomsnittlig bruker Storbritannia 84 pund (omtrent 1000 norske kroner) per fange hver dag, noe som ligger godt over Europa-snittet på drøye 76 pund (omtrent 900 norske kroner).

En rekke andre grep som vil prege den britiske regjeringens politikk den neste perioden blir også offentliggjort i dagens tale. Noen av dem er:

  • Seks "reform-fenglser" med kontroll over egne budsjetter, for å motvirke at fengsler "blir betent" og dermed virker mot sin hensikt som rehabiliteringssentre.
  • Et forbud mot organisasjoner som promoterer ekstremisme, muligheten til å "kneble" individer og muligheten til å stenge lokaler som "promoterer hat."
  • To millioner britiske expater (personer som midlertidig eller permanent er bosatt i et annet land enn det landet personen opprinnelig kommer fra) blir gitt stemmerett, men ikke tidsnok til å ta del i Brexit-avstemningen 23. juni.
  • Nye grep for å promotere førerløse biler, og en britisk "rom-havn" for utskytning av satellitter og "rom-fly" med passasjerer.
  • De beste universitetene vil bli gitt anledning til å kreve høyere skolepeger fra studenter.
Powered by Labrador CMS