Samfunn

Venstres Ola Elvestuen er kritisk til mikroplast.

Stortinget ber regjeringen delvis forby mikroplast

Publisert Sist oppdatert
En enstemmig energi- og miljøkomité på Stortinget krever at regjeringen legger fram et forslag om å forby mikroplast i kroppspleieprodukter.

Komiteen har nå avgitt sin innstilling på bakgrunn av et representantforslag fra Venstre-politikerne Ola Elvestuen og Ketil Kjenseth.

Regjeringen får også beskjed om å utarbeide en handlingsplan mot mikroplast.

Elvestuen, som er leder i miljøkomiteen, peker på at plastforsøpling i havet har dramatiske konsekvenser for fisk og det marine dyrelivet.

– Mikroplasten som brukes i kroppspleieprodukter som sjampo og hudkrem, er en helt unødvendig kilde til forurensning av havet, sier han.

Mikroplast er plastpartikler på under fem millimeter som for eksempel brukes i “skrubbekremer». Partiklene er så små at de går rett ut i havet, der de spises de av fisk og plankton.

Den største kilden til mikroplast er slitasje av bildekk, og rundt halvparten av dekkfragmentene havner i havet. Den nest største kilden er maling og vedlikehold av skip og fritidsbåter.

Elvestuen mener forbudet mot mikroplast i kroppspleieprodukter er et enkelt virkemiddel som vil ha effekt, uten å ha betydelige negative følger for folk flest.

– Mikroplast kommer imidlertid også fra mange andre kilder. Derfor er det enda viktigere at vi også har fått flertall for å utarbeide en handlingsplan mot mikroplast, sier han.

Powered by Labrador CMS