Samfunn

Finansminister Siv Jensen får ikke støtte av norske økonomer når hun vil legge Finanstilsynet under EU.

Stortingspolitikerne trosser advarslene - lar Finanstilsynet underlegges EU i dag

Publisert Sist oppdatert

16 ledende, norske økonomer har skrevet et opprop der de advarer finansminister Siv Jensen (Frp) og de andre folkevalgte mot å la Finanstilsynet underlegges EU.

Mandag kommer 75 prosent av stortingsrepresentantene til å stemme ja til norsk tilknytning til EUs finanstilsyn, skriver Dagsavisen. Men før det får de en siste advarsel fra 16 av landets samfunnsøkonomer.

«Norske samfunnsøkonomer sier nei til overføring av tilsyn og kontroll med norsk finanssektor til EU», innledes oppropet fra økonomene, som mener at Stortinget burde ha utsatt saken.

«Siv Jensen har presset gjennom en hastebehandling av saken, som i praksis gjør det umulig med en grundig utredning og offentlig debatt om noe så viktig som å gi fra seg suverenitet … Det er den største beslutningen om overføring av suverenitet siden EØS-avtalen ble inngått. Det er første gang siden 1992 at man må ta i bruk Grunnlovens paragraf 115 som krever tre fjerdedels flertall», skriver de.

– Vi vet ikke hvordan våre finansielle ressurser kan bli trukket med i det EU kaller «burden sharing». Hva skjer hvis det oppstår en stor, ny krise? Det vet vi ikke, men det vi vet er at det vil komme nye kriser. Det kan være veldig farlig. Jeg mener vi vil stå sterkere alene, sier samfunnsøkonom Erik Reinert til Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS