Ledelse

Siri Beate Hatlen kritiseres av professorer på NMBU.

Styregrossist Siri B. Hatlen slaktes av professorkorps på NMBU

Flere professorer på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, stiller spørsmål til sittende styreleder, Siri Beate Hatlen, og flere av styrets medlemmer ved universitetet i et brev først publisert på Khrono mandag.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for brevet er den nye modellen for ansattelse av rektor og ekstern styreleder. I korte trekk skal rektor ikke lenger velges internt og være styrets leder. Styrelederen skal hentes utenfor universitetet og oppnevnes av Kunnskapsdepartementet.

Det var en av grunnene til at Siri B. Hatlen, som har utstrakt erfaring både fra toppledelse og styrer, ble ansatt som ekstern styreleder for det nylig sammenslåtte NMBU i 2012.

Men tydeligvis har det oppstått gnissninger mellom ledelsen og flere av akademikerne.

"Ved NMBU opplever vi nå en øverste ledelse som i stor grad ignorerer fagmiljøet, og som presser frem beslutninger som store deler av fagmiljøet mener er ødeleggende for universitetet", heter det i brevet fra professorene.

De trekker frem en omfattende omorganisering av hele universitetet som er satt i gang på tross av en omfattende omorganisering i forbindelse med sammenslåingen for to år siden. Dette har ført til sterke protester fra fagmiljø, instituttstyrere og dekaner, som ifølge brevet har møtt døve ører.

Professorene ønsker seg folk med mer forskningskompetanse på toppen:

"Siri Hatlen, i likhet med mange av styrets medlemmer, har ingen forskerkompetanse, og heller ingen erfaring fra å arbeide ved et universitet. Manglende forståelse for universitetenes unike struktur og kultur er derfor nærliggende som forklaring på hvorfor det bærer så galt av sted ved NMBU"

De avslutter med å kritiserer Kunnskapsdepartementet for å ikke ansette ledere som forstår universitetenes unike kultur.

Siri Beate Hatlen

Hatlen regnes blant en av Norges ledende styreledere. Hun har utannning som sivilingeniør fra Norges Tekniske Høyskole og har en MBA fra INSEAD. Hatlen har hatt flere lederstillinger i privat og offentlig sektor, og jobbet som konsulent og styremedlem ved en rekke virksomheter.

Hatlen satt i regjerigens prestisjeprosjekt, Produktivitetskommisjonen, og ble i februar i år ansatt som styreleder i det nye mektige infrastrukturforetaket for jernbanen.

Hun var styrelder i Helse Øst, men takket nei til å ta over Helse Sør-Øst etter sammenslåingen. Han gikk av som administrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus i 2011, da hun ikke fant det forsvarlig å legge frem en økonmoisk langtidsplan i tråd med eier, Helse Sør-Øst, sine ønsker.

Hun har blant annet vært styreleder i Entra, Sevan Marine, DNT Oslo og omegn, Helse Øst, Lånekassen, Vinmonopolet og SIVA samt styremedlem i flere børsnoterte selskaper.

Universitetssektoren kjenner Hatlen blant annet fra sitt verv som styremedlem ved NTNU gjennom 3 perioder fra 1998 til 2009.

Hatlen er gift med tidligere konserndirektør i Schibsted Birger Magnus.

Powered by Labrador CMS