Ledelse

Styrene feiler når de skal finne selskapets neste toppsjef, hevder IMD-professor.

Publisert Sist oppdatert

Det er strategisk viktig for selskaper å ha en plan for hvem som skal bli selskapets neste toppsjef. Det mener IMD-professor Robert Hooijberg og Nancy Lande, som er forsker på samme sted. De to mener imidlertid å se at mange styrer ikke gjør en god nok jobb på området.

De har gjort en undersøkelse blant 124 styremedlemmer i internasjonale organisasjoner, de fleste av dem USA-baserte, som er omtalt i artikkelen «How Boards Botch CEO Succession» hos MIT Sloan Mangement Review. Svarene viser at 58 prosent oppga at de ikke hadde en plan for hvem som skulle gå inn som toppsjef i selskapet i krisetilfeller. 54 prosent hadde ingen langsiktige planer for etterfølgerprosessen.

70 prosent fortalte at styret hadde god kunnskap om lederkompentansen i selskapet og potensialet i toppledelsen, men bare 36 prosent oppga at de hadde god kunnskap om lederpotensialet blant lederne på nivået under toppledelsen. 52 prosent oppga at de sannsynligvis ville ha valgt en sjef utenfra hvis de ble nødt til å erstatte toppsjefen i løpet av det neste året.

3 hovedårsaker

Etter å ha analysert svar fra undersøkelsen og gjennomført dypdeintervjuer med 20 styremedlemmer, mener Hoojberg og Lande å ha funnet tre hovedårsaker til at styrer mislykkes i langsiktig planlegging av etterfølgerprosesser:

  • De tilpasser ikke ansettelseskriteriene for en fremtidig toppsjef til selskapets fremtidige strategiske behov.
  • De holder tilbake fordi de kvier seg for å forargre/skape motstand hos nåværende toppsjef ved å konfrontere vedkommende med planer om hvem som skal overta jobben hans.
  • De retter ikke nok oppmerksomhet mot utviklingen av ledere på nivået under toppsjefen og toppledergruppa.

Det kan riktignok være ukomfortabelt å snakke med en konsernsjef om hvem som kan tenkes å overta jobben hans, men IMD-forskerne understreker at personlig ubehag ikke kan gå på bekostning av det ansvaret styret har overfor aksjonærene. Og styrets jobb er å sikre selskapets langsiktige interesser.

Fagfolkenes råd

Ett råd fr

Powered by Labrador CMS