Samfunn

Superklyngene ser mot nord

Nordområde-konferansen Arctic Frontiers sparkes i gang 25 januar. Næringsklyngene er med på satsingen, de ser muligheter i nord.

Publisert Sist oppdatert

Av Trude Borch, leder Arctic Frontiers Business

Vi opplever en kraftig oppbremsing i deler av norsk økonomi. Forklaringen er fallende oljepriser og økte kostnader. Resultatet er at petroleumsnæringen setter prosjekter på vent og vår petroleums- og maritime sektor opplever tøffe tider. I kjølvannet av dette ser vi et sterkt fokus på hvordan verdens beste maritime teknologi innen offshore petroleumsvirksomhet kan tilpasses og tas i bruk på nye områder i havrommet. Gjennom dette kan man både redusere kostnader knyttet til energi, få nye ben å stå på og bidra til å redusere de miljømessige effektene av næringsaktivitet (miljøteknologi).

Spesielt på områdene automatisering og digitalisering mener man å se konturene av et radikalt teknologiskifte. Omveltningen er så omfattende at man omtaler dette som den 4. industrielle revolusjon. Walter Qvam, direktør i Norges ledende teknologikonsern Kongsberg Gruppen, har vært opptatt av at teknologiutvikling for å møte fremtiden vanskelig kan finne sted i små eller mellomstore bedrifter. Han fremhever at dette krever sterke klynger og store teknologisenter. Til neste år åpnes et slikt nasjonalt senter på Sørlandet, Mechatronics Innovation Lab (MIL), et internasjonalt ledende senter for innovasjon, pilotering og teknologikvalifisering innen mekatronikk. Superklyngen GCE NODE har vært sentral i denne etableringen.

Superklynger

Fra begynnelsen av 2000-tallet har Norge hatt en strategi for utvikling av næringsklynger gjennom et nasjonalt klyngeprogram. På det høyeste nivået i klyngeprogrammet, Global Centres of Expertise (GCE), har vi til nå kun tre klyngeprosjekter. Disse er GCE NODE, GCE Subsea og GCE Blue Maritime. Vi i Arctic Frontiers, den årlige Nordområdekonferansen i Tromsø, er svært stolte over at disse superklyngene nå deltar i utviklingen av vår delkonferanse på næringsutvikling i nord, Arctic Frontiers Business. Dette finner sted gjennom partnerskap, gjennom bidrag i strategigruppen for Business-konferansen, gjennom presentasjoner på konferanseprogrammet og gjennom at klyngene har tatt ansvar for planlegging og gjennomføring av en sesjon på konferansen: Ocean Space Technologies: Cross-over technologies from the maritime and oil and gas sector. Hvorfor ser disse modne klyngene, som er lokalisert på Sør- og Vestlandet, nå mot nord? Svaret på dette ligger selvsagt i at de bedriftene som deltar i klyngen er globalt ledende på sine områder og at nordområdene er et spennende vekstområde for denne teknologien.

Klyngenes ekspertise

Det ene av klyngene, GCE Subsea, er lokalisert i Hordaland, et fylke som er internasjonalt anerkjent for sin ekspertise på undervannsteknologi samt for sine kraftfulle marine og maritime klynger. Den globale etterspørselen etter energi og marine ressurser øker, det gjør også behovet for teknologi for reduserte klimautslipp og miljømessig bærekraft tilknyttet energi- og matproduksjon. De senere årenes oljeprisfall har bidratt til ytterligere utfordringer. GCE Subsea vil møte denne situasjonen gjennom innovasjon som kan bidra til ny teknologi, slik som Statoils Subsea Factory, et fullskala produksjonsanlegg på havbunnen. Klyngene samarbeider om å videreutvikle teknologi og kompetanse ervervet i petroleumsnæringen til nye områder på tvers av næringssektorer, noe som også er hovedtema for årets Arctic Frontiers Business. Fokus er på teknologioverføring mellom havnæringene, fiskeri, havbruk, energi, marin bioprospektering og mineralutvinning på havbunnen.

Samfunnsutvikling i nord

Dagens Arktis er et veikryss mellom kommersielle og miljømessige interesser. Regionen besitter omfattende naturressurser og mange aktører vurderer mulighetene for utnytting av disse til kommersielle formål. Andre igjen ser på Arktis som et sårbart og uberørt område og fremhever behovet for å begrense industriell utvikling. Arctic Frontiers 2016 tilrettelegger for en dialog om balansen mellom ressursutnytting og vern og mellom nærings- og miljømessige interesser i Arktis. For Arctic Frontiers Business er det viktig å fokusere på betydningen av eksisterende og fremtidig teknologi for en framtidig lønnsom og miljømessig bærekraftig vekst i Arktis.

Nye venner fra sør og vest

Hovedformålet med Arctic Frontiers er kunnskapsdeling og nettverksbygging også ut over det regionale i nord og på tvers av landegrenser. Gjennom dette vil det nordlige næringslivs evne til kommersialisering og innretting mot nye markeder kunne styrkes og håpet er at næringslivet i vår region over tid vil være bedre rustet til å møte internasjonal konkurranse. Her kan våre «nye» klyngevenner fra Sør- og Vest-Norge kunne komme til å representere viktige bidrag. Ikke bare kan vi i nord lære mer om samarbeid, kommersialisering og internasjonalisering fra disse modne klyngene. Nordlige næringsaktører kan også søke å gjøre sine hoser grønne hos GCE-ene som samarbeidspartnere og underleverandører. I tillegg har næringsaktører i nord stor kompetanse innen fiskeri, havbruk og maritim transport og kan bli gode partnere til de større enhetene i sør. Vinn – vinn med andre ord.

Powered by Labrador CMS