Europa

En gruppe asylsøkere går av toget bak det nye gjerdet som er satt opp på Hyllie stasjon på svensk side av Øresund.

Sverige fortsetter grensekontrollen på ubestemt tid

Det er uklart hvor lenge grensekontrollene i Sverige vil vare, ifølge grensepolitiet i Malmö. Hittil i år har de avdekket 50 forsøk på menneskesmugling inn i landet.

Publisert Sist oppdatert

– Det er tydelig at fluktrutene påvirkes raskt av ulike politiske beslutninger. I løpet av de neste ukene vil vi få indikasjoner på hvordan situasjonen vil se ut mot våren og sommeren, sa politioverbetjent Michael Mattson i det svenske grensepolitiet på en pressekonferanse torsdag.

Ifølge politiet er det få av personene som kontrolleres på grensen som søker asyl i landet, til tross for at svenske myndigheter mottar 75-100 asylsøknader daglig.

Taxisjåfører

Så langt i år har grensepolitiet avdekket 50 forsøk på menneskesmugling, sammenlignet med 16 tilfeller i 2014. Politiet tror den skjerpede grensekontrollen er en medvirkende årsak til at antallet avdekkede smuglingsforsøk har økt.

Ifølge Mattson er mange av de pågrepne taxisjåfører som frakter flyktninger og asylsøkere til grensen.

– Det er ingen grov organisert virksomhet i betydningen av at vi avdekker nettverk. De vi henter inn er sjåførene som utfører jobben, sa Leif Fransson, som er ansvarlig for utredning av menneskesmugling hos grensepolitiet.

Skal sendes ut

Svensk politi bruker mye tid og ressurser på å oppsøke personer som allerede har fått avslag på asylsøknaden og dermed må forlate landet. Arbeidet er svært belastende for politiet, som etterlyser flere lokaler og nytt utstyr.

– I dag har politiet 4.000 slike tilfeller som må følges opp, og det kommer til å bli flere, sa Mattson.

Sverige iverksatte den skjerpede grensekontrollen 4. januar. Den innebærer at samtlige passasjerer på fly, tog, busser og ferje må fremvise gyldige ID-papirer.

Powered by Labrador CMS