Samfunn

Linköping kommune leder an i solcelleinstallasjoner.

Sveriges energi fra solceller 4-doblet på to år

Linköping kommune går foran og gjør det enklere for folk å sette opp sine egne solcelleinstallasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Interessen for solceller øker kraftig i Sverige for tiden. Mens totalt installert kapasitet i form av kilowatt per år lå på 10500 i 2013, lå den på 48500 i 2015, ifølge tall fra Energimyndigheten omtalt av Dagens Nyheter.

Det er gjennom løsningen for elsertifikater at den sterkteste veksten har kommet. Det har bidratt til at om lag 0,1 prosent av Sveriges energi nå dekkes av solen.

Fortsatt ligger Sveriges solenergi langt bak land som Tyskland og Italia hvor andelen elektrisitet som stammer fra solen er på over 8 prosent.

Men selv om elsertifikatordningen er det som holder liv i de svenske solprodusentene, har også kostnadsfallet på solceller kommet godt med.

– På fem år, fra 2010 til i dag, har prisene sunket med 75 prosent. Den gangen kostet et system for husholdningene kanskje 60 kroner per watt (uten moms), i dag ligger den tilsvarende prisen på rundt 15 kroner per watt, sier Johan Lindahl i Svensk solenergi til Dagens Nyheter.

Linköping pioner

I Sverige er det Linköping kommune som har kommet lengst med arbeidet. Med 3000 kilowatt har byen på størrelse med Stavanger bygget ut mer enn dobbelt så mye som millionbyen Stockholm.

Det er ikke tilfeldig. Linköping var en av de første kommunene i Sverige som innførte avgiftsfri oppføring av solcelleinstallasjoner. De har også satt opp tjenester som gjør det enklere for folk å vurdere lønnsomheten av å sette opp sitt eget anlegg.

Powered by Labrador CMS