Arbeidsliv

Sykefravær går i arv

Dersom foreldrene dine eller søsknene dine har hatt høyt sykefravær, er det stor sannsynlighet for at også du vil ha det samme, viser ny avhandling.

Publisert Sist oppdatert

Å bli eksponert for foreldres sykefravær i sen ungdom, øker risikoen for sykefravær 15 år senere i livet, skriver Dagsavisen. Dette ifølge en ny doktorgradsavhandling gjort av forsker Karina Corbett ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

– Vi finner at det er en forhøyet risiko for både menn og kvinner som hadde en forelder som var sykemeldt da man var 18 år. Det vi ikke er sikre på, er årsaken til at man finner en sammenheng, sier Corbett til Dagsavisen.

Forskerne har funnet en tydelig sammenheng mellom foreldres og barns sykefravær, selv om man justerer for ting som foreldres utdannelse og inntekt.

Forskernes hypotese var at kvinner var mer tilbøyelige til å bli påvirket av foreldres sykefravær enn menn. Men avhandlingen viser ifølge Dagsavisen at det ikke er kjønnsforskjeller når det kommer til overføring av risiko for sykefravær på tvers av generasjonene.

– Vi fant også at de ungdommene som hadde foreldre med fravær grunnet psykiske lidelser selv hadde en større risiko for å få en psykiatrisk diagnose i voksen alder, sier Corbett til avisa.

I tillegg til å dokumentere hvordan sykefravær går i arv fra foreldre til barn, viser avhandlingen at det også kan overføres mellom søsken.

Powered by Labrador CMS