Ledelse

Tariq Ali mener Owen Smith har null sjanse for å vinne over Jeremy Corbyn i det kommende ledervalget i Labour.

Tariq Ali: – Owen Smith har null sjanse for å bli Labours neste leder

Den britiske-pakistanske venstreaktivisten og forfatteren Tariq Ali kaller helomvendingen til The Guardian-kommentator Owen Jones for «patetisk» etter uttalelsen om at Jeremy Corbyn burde erstattes med Clive Lewis.

Publisert Sist oppdatert

Lederstriden i det britiske arbeiderpartiet har nådd kokepunktet og flere sterke samfunnsdebattanter og partitopper i Labour krangler om hvem de mener er den rette personen for å lede partiet tilbake til makten i parlamentet.

Kampen står nå mellom nåværende leder og favoritt på venstresida Jeremy Corbyn som har stor støtte i grasrota av partiet og den ferske parlamentarikeren Owen Smith som mange mener er et friskt pust i partiet.

I et intervju med Klassekampen sa aktivisten og skribenten Owen Jones at Corbyn måtte vrakes til fordel for partikollega Clive Lewis. Jones har tidligere vært en klar tilhenger av Corbyn og var en av grunnleggerne av bevegelsen Momentum, som bygger på Corbyns kampanje.

– Jeg mener det er upolitisk og helt patetisk. Dette er et spørsmål om Owen Jones ego mer enn noe annet. Han er ikke en person som jeg tar på alvor i disse dager, sier Ali til Dagens Perspektiv.

Største partiet i Europa

Jeremy Corbyn vart overraskende valgt som Ed Milibands etterfølger som partileder i fjor vår. Han sikret seg et av de største mandatene i partiets historie.

– Hovedoppgaven til venstresiden i Storbritannia i dag er å få Corbyn gjenvalgt som leder. Takket være Corbyn har partiet i dag totalt 650.000 medlemmer, noe som gjør det til Europas største parti, sier Ali.

Det er kun Labour-medlemmer, registrerte sympatisører og medlemmer av Labour-tilknyttede fagforeninger og organisasjoner kan stemme i ledervalget som startet mandag 22. august der fristen for å stemme er 21. september.

– Nå foregår det en massiv mobilisering over hele landet for Corbyn, noe som er forståelig. Det er ingen på venstresiden som kan erstatte han. Owen Jones kan ikke få seg selv til å støtte Owen Smith, derfor fantaserer han nå om en ny kandidat, sier Ali.

– Ulv i fåreklær

Owen Smith er tidligere skyggeminister for arbeid og pensjon og uttalte i et intervju med The Guardian at han kan være «like radikal» som Jeremy Cobryn og har blant annet lovet å gjenninnføre lokale lønnsforhandlinger mellom arbeidsgivere og ansatte.

– Smith var den eneste høyresiden i partiet kunne finne som de trodde kunne appellere til media og medlemmene i Labour. I realiteten er han på høyresiden i Labour, men opptrer som en ulv i fåreklær for å få alle til å tro at han er en myk venstreversjon av Corbyn. Det er farseaktig og selv grusomme aviser som er imot Corbyn, angriper nå Smith for å være så ubrukelig, sier Ali.

Les også: London-borgermester støtter Owen Smith

I tillegg har han lovet velgerne en ny brexit-avtemming og en investeringspakke på 200 milliarder pund.

– Smith har ingen sjanse til å vinne lederrollen. Corbyn vil gjøre det bedre enn noen andre i Labour-partiet. Det er usannsynlig at Labour under hvem som helst sitt lederskap kan sikre seg et samlet flertall på grunn av den udemokratiske valgsystemet og genseendringer i valgkretsene, sier Ali.

Forfatteren tror likevel at det er mulig å få til en mindretallsregjeringen sammen med SNP og De Grønne.

– Politikk er veldig flyktig for tiden, påpeker Ali.

London-borgermester støtter Smith

I helga ga den populære borgermesteren Sadiq Khan sin støtte til Labour-leder utfordrer Owen Smith.

– Sadiq Khan har alltid vært på høyresiden i partiet. Han gjorde sitt syn på Corbyn veldig klart kort tid etter at han ble valgt i et intervju med the Daily Mail der han avslørte at han egentlig var tilhenger av finanssenteret City og kapitalisme, sier Ali.

Khan sa i et intervju med The Observer at selv om den sittende Labour-lederen og venstrefavoritten Jeremy Corbyn er en «prinsippfast Labour-mann», så var det «ekstremt usannsynlig» at han kom til å lede partiet tilbake til makta i Storbritannia.

– Det er ikke et spor av sosialisme i Khan. Det å forestille seg at han er progressiv bare fordi han har mørk hudfarge er nesten en form for omvendt rasisme. Hadde det ikke vært for alle Corbyn-tilhengerne som stemte frem Khan, hadde han aldri vunnet, sier Ali.

Khan fikk det største personlige mandatet noen politikere i Storbritannia noensinne har fått da 1,3 millioner mennesker stemte han frem som borgermester i mai.

Powered by Labrador CMS