Samfunn

Tid brukt på nettet går forbi TVen for unge

Britiske barn bruker mer tid på nett enn foran TV for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Det er en ny undersøkelse utført av britiske Childwise som for første gang har dokumentert det som omtales som et historisk vippepunkt. Unge briter bruker nå mer tid på nettet enn de gjør foran TVen.

– Tilgangen på nett og tradisjonelt TV-innhold overalt til alle tider, har bidratt til endringen, sier Simon Leggett, forskningsdirektør ved Childwise til BBC.

Gjennomsnittlig tid på nettet er nå tre timer, eller 180 minutter, hver dag. Ungene har likevel tid til 2,1 timer, 126 minutter foran TV om dagen også.

Undersøkelsen er basert på 2000 barn mellom fem og 16 år, og den har fulgt utviklingen for barns mediebruk siden midten av nittitallet.

Jo eldre ungene er, desto mindre interessert i TVen er det, viser undersøkelsen. Samtidig har strømmetjenesten Netflix vokst frem som det desidert mest populære alternativet til TV. For barn mellom 15 og 16 år går det med over fem timer nettbruk om dagen, og det er Youtube som er den viktigste nettjenesten for ungene. Video-siden brukes hver dag av nesten halvparten av utvalget mellom fem og 16 år. Andre favoritter er Facebook, Instagram, Snapchat og spillet Minecraft.

Norske vaner

Ferske tall i Norge, SSBs såkalte mediebarometer, stammer fra april 2015. De peker på en lignende trend også her til lands. Tiden på nettet har økt år for år for hele befolkningen. Mens vi brukte 112 minutter på nettet i 2013, brukte vi 120 minutter i 2014. Tall for de aller minste er ikke tilgjenglig i denne undersøkelsen, men for personer mellom 16 og 24 år gikk det med 3 timer og 24 minutter i snitt på nett i 2014. I snitt så vi 132 minutter med TV hver dag i 2014.

Powered by Labrador CMS