Arbeidsliv

Torskefiske ved Gryllefjord ved Senja. Illustrasjon.

Torskefisket langs kysten sentraliseres

Torskekvotene er i ferd med å sentraliseres rundt de viktigste fiskerikommunene i nord. De indre fjordkommunene er taperne.

Publisert Sist oppdatert
– 58 kommuner i de nordnorske fylkene har tapt rettigheter til torskefiske, mens 21 kommuner har hatt vekst. Dette er en direkte følge av strukturpolitikken under både de rødgrønne og de blå, sier professor Torbjørn Trondsen ved Fiskerihøgskolen ved Universitetet i Tromsø til Klassekampen.

Han har gått gjennom data fra Fiskerihøgskolen for å finne vinnerne og taperne etter at fiskeriminister Helga Pedersen åpnet opp for å samle kvoter for kystflåten i 2005.

– Hovedbildet er at fjordkommunene som ligger lengst fra de store torskefeltene, mister rettigheter til fordel for fiskere og redere som ligger bedre plassert, sier Trondsen.

Det er store innbyrdes forskjeller. Mens Nordland og Finnmark har fått en mindre andel av kvotene, har Troms fått mer. Kommuner som Skånland, Gratangen, Balsfjord og Kvænangen har mistet alle sine andeler av kvotene og en stor kommune som Harstad har mistet 81 prosent av sine rettigheter.

Powered by Labrador CMS