Samfunn

Danske Margrethe Vestager deler ut kjempebøter til internasjonale storbanker.

Tre av verdens største banker får milliardbøter for ulovlig samarbeid

Drev med avtalt spill om renter for å unngå konkurranse.

Publisert Sist oppdatert

Europakommisjonen med danske Margrethe Vestager i spissen deler ut bøter verdt 485 millioner euro, tilsvarende drøyt 4,3 milliarder norske kroner, til flere av verdens største banker.

Ifølge en pressemelding fra Europakommisjonen har Crédit Agricole, HSBC and JPMorgan Chase avtalt å fastsette sine eurorenter for å unngå å konkurrere med hverandre. I tillegg skal bankene ha utveksel sensitiv informasjon som bryter med EUs reglement.

I motsetning til storbankene Barclays, Deutsche Bank, RBS og Société Générale valgte de bøtelagte bankene å ikke inngå forlik i saken i 2013. Ifølge Kommisjonen legges saken nå død etter flere års etterforskning.

Banker må respektere EUs konkurranseregler, akkurat som etvhert selskap som opererer i det indre markedet.

Den danske EU-kommisæren Margrethe Vestager står i spissen for prosessen. Hun sto tidligere i år bak angrep på Irlands skattepolitikk og Apples skatteinnbetaling i Europa.

– En rettferdig og konkurransedyktig finanssektor er avgjørende for investeringer og vekst. Banker må respektere EUs konkurranseregler, akkurat som etvhert selskap som opererer i det indre markedet, sier hun.

Chat

Samarbeidet som skal ha funnet sted mellom de syv involverte bankene dreide seg i stor grad om renteprodukter som brukes av bedrifter for å håndtere risiko for rentesvingninger eller for å spekulere i markedet. Kommisjonens undersøkelser avdekte kartellvirksomhet mellom september 2005 og mai 2008. De syv bankene var involvert på forskjellige tidspunkter i løpet av perioden, og strakk seg over hele EØS-området.

Investorene som var involvert i virksomheten skal ha vært i jvenlig kontakt gjennom bedriftenes egne chattetjenester, hvor de gjennom utveksling av sensitiv informasjon om rentesetting sørget for samkjøring i stedet for konkurranse.

Bøtene som i dag ble delt ut baserer seg på Euopakommisjonens retningslinjer fra 2006, «verdien på bankenes salg av renteprodukter i EØS, Alvorlighetsgraden av overtredelsen, samt geografisk utsrekkelse og varighet,» skriver Kommisjonen i dagens pressemelding.

Bøtene fordeler seg slik:

Deltaker Varighet Bot i euro
Crédit Agricole5 måneder114.654.000
HSBC1 måned33.606.000
JPMorgan Chase5 måneder337.196.000

Saken har foregått siden Kommisjonen startet med ikke-varslede inspeksjoner i 2011. I desember 2013 inngikk Barclays, Deutche Bank, RBS og Société Générale et forlik med Kommisjonen.

I mai i fjor ble flere storbanker bøtelagt for liknende virksomhet i USA. Både JPMorgan og RBS var involvert der også.

Powered by Labrador CMS