Samfunn

Trøbbel for Obamacare

Publisert Sist oppdatert

Skal man tro baksiden av Dagens Næringsliv elsker norske ledere å si at de vil huske den avtroppende president Barack Obama for at han innførte en form for helseforsikring for USAs svakeeste og fattigste, såkalt Obamacare.

Men det er på ingen måte sikkert at historien vil huske Obamacare. De siste månedene har stadig flere forsikringselskap rett og slett gitt opp å tilby denne typen helseforsikring. Ifølge en artikkel fra tenketanken Brookings Institution har både UnitedHealth Group og Aetna nylig annonsert at de ikke bare ville stoppe videre vekst, men rett og slett legge bort tilbudet i en rekke stater.

Henry J. Aaron i Brookings mener det er all grunn til å bekymre seg for Obamacares fremtid. Han mener det er detaljer i systemet som gjør at de private tilbyderne av helseforsikring ikke finner det lønnsomt nok å drive med denne delen av markedet, hvor kundene ofte har høyere risiko for å bli syke og høye kostnader når de først blir det. Et av problemene går ut på at forsikringselskapene ikke blir tilstrekkelig kompensert for denne risikoen gjennom Obamacare-systemet.

Aaron mener det finnes måter å bøte på situasjonen, men det vil antagelig kreve at Hillary Clinton vinner presidentvalget, noe hun for tiden ligger soleklart an til å gjøre. Løsningen ligger i å oppskalere systemet, tror Aaron. I dag tilbyr forsikringselskapene dekning over egne handelsplattformer kun for såkalte Obamacare-pasienter - en plattform i hver stat. Men dersom disse plattformene kan kombineres til en stor felles markedsplass nasjonalt, vil det bli mer interesant for de store forsikringselskapene, og risikoen ved å dekke Obamacare-pasienter kan fordeles ut på alle andre, og ofte friskere pasienter.

Powered by Labrador CMS