Samfunn

Retorikk: Donald Trumps retorikk er stemmesamlende mens Hilary Clintons er stemmeflyttende, mener professor.

Trump vs Clinton: Stemmesamling og stemmeflytting

Alle diskuterer hvem som vant presidentdebattene – Donald Trump eller Hillary Clinton. Men hva ønsker kandidatene å oppnå med måten de debatterer på? Trump vil samle og styrke tilslutningen blant sine egne, mens Clinton ønsker vinne tvilere over på sin side, skriver retorikkekspert.

Publisert Sist oppdatert

Professor i retorikk ved Universitetet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen, skriver i UiBs magasin for demokrati og ytringsfrihet, Vox Publica, om amerikanske presidentdebatter.

Kjeldsen mener det evige spørsmålet om «hvem som vant debatten», er mindre interessant enn hva de to presidentkandidatene faktisk sier.

«Det er sjeldent klart presis hva som menes med å vinne. Begrunnelsene virker ofte generelle og temmelig spekulative, og det er ikke noen måte å sjekke om kommentatorer og eksperter har rett når de avgir dommene sine. I motsetning til sport har politisk debatt nemlig ikke utvetydige regler for tap og seier», skriver Kjeldsen.

Et bedre spørsmål enn «hvem vant» er «hva gjorde debattantene retorisk og hvilke betydning kan vi anta at det får», påpeker professoren.

Stemmesamlende retorikk

Kjeldsen mener Donald Trump bruker en type narsissistisk selvforherligende retorikk som den vestlige verden ikke har sett siden Benito Mussolini: «I am amazing», «I will be so presidential». Hvilken overbevisningskraft kan en slik språkbruk ha? spør Kjeldsen.

Professoren svarer selv: Trumps måte å snakke på gjør språkbruken til et effektivt middel til «å vinne dem som allerede synes det samme som deg og styrke tilslutningen hos dem du har vunnet. I retorikken kaller man denne debatt-strategien for stemmesamlende».

Dette er klassisk utfordrer- og opposisjons-retorikk: Beskriv elendigheten, si hvordan du vil løse problemet og beskriv så hvor vidunderlig alt blir, skriver Kjeldsen.

Stemmeflyttende retorikk

Hilary Clinton har ofte en annen tilnærming, påpeker professor Kjeldsen:

«Generelt er Clintons retorikk det man i forskningen kaller for stemmeflyttende. I motsetning til den stemmesamlende er denne retorikken karakterisert ved konkret, informativ argumentasjon, stor informasjonsmengde, fokusering på få sentrale hovedargument med presiserende og forklarende påstander. Ordbruken er rolig og høflig, og presentasjon og kroppsspråk er moderat.

Den stemmeflyttende retorikk er bedre egnet til å vinne tvilere og bevegelige motstandere».

Så hvem av de to har vunnet? spør Kjeldsen.

«Med sine angrep, avbrytelser og sterke utsagn har Trump antagelig festet grepet om sine egne, men uten å vinne nye velgere. Med sin mer resonnerende, nyanserte og moderate retorikk – og personangrep fremført nøkternt som sitater fra Trump selv – har Clinton antagelig vunnet flest tvilere.

Det er ikke mange slike man vinner, men de er ekstra verdifulle, fordi de teller dobbelt: Motstanderen taper en, du vinner en,» skriver professoren.

Powered by Labrador CMS