Tusener demonstrerte mot regjeringspartiet Lov og Rettferdighetspartiet i Warzawa lørdag.

Foto

NBT Scanpix

Tusener av polakker demonstrerer i Warszawa

Publisert: 28. februar 2016 kl 08.27
Oppdatert: 29. februar 2016 kl 08.39
Demonstrantene ropte ut slagord til støtte for Lech Walesa og til forsvar for frihet og demokrati, som de frykter at den nye konservative regjeringen er i ferd med å undergrave.

– Vi har kommet for å gjøre det klart at frihet og demokrati er de viktigste verdiene som grunnloven beskytter, sa Mateusz Kijowski, grunnlegger av organisasjonen Komiteen til forsvar for demokratiet, som arrangerte demonstrasjonen.

Første test

Marsjen er en første test for organisasjonen, som ble dannet i november etter at initiativer fra regjeringen til det konservative partiet Lov og rettferdighet har lammet forfatningsdomstolen.

Hovedparolen under demonstrasjonen var «Vi, folket», det samme som innleder forordet til den amerikanske uavhengighetserklæringen og som daværende opposisjonsleder Lech Walesa brukte da han talte i den amerikanske Kongressen i 1989.

– Skader Polens rykte

Regjeringen til statsminister Beata Szydlo kom fra første stund etter valget i november i konflikt med Polens liberale velgere, med EU og også med den gamle frihetshelten Walesa, som mener regjeringen er til skade for landets internasjonale renommé.

Blant regjeringens omstridte tiltak er reformer av forfatningsdomstolen som svekker dens uavhengighet, utvidet overvåking av befolkningen og endringer i medieloven som gir regjeringen større myndighet til å utnevne lederne av landets medier.

Agent-anklager

Mange av demonstrantene som deltok lørdag, bar EU-flagget sammen med det polske flagget mens andre bar bannere med slagord som «Slutt å ødelegge demokratiet».

Andre bar masker med bilde av Lech Walesa og bannere med teksten «Vi støtter Walesa».

– Vi ønsker å vise vår solidaritet med Lech Walesa, som symboliserer kampen for frihet og demokrati i Polen, Europa og hele verden, sa protest-arrangør Mateusz Kijowski.

I forrige uke kom det anklager om at Walesa var agent for kommunistregimet i Polen, noe han selv blant avviser. 

 

Saken fortsetter under annonsen