Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) besøkte i forrige uke president Vladimir Putin i Moskva. Nå sier den tyrkiske utenriksministeren at landet også trenger samarbeidspartnere utenfor NATO.

Tyrkia vil samarbeide med land utenfor NATO

Tyrkias utenriksminister mener at landet ikke får hva det trenger fra NATO og understreker at Tyrkia også må ha et forsvarssamarbeid med land utenfor alliansen.

Publisert Sist oppdatert

Utspillet fra utenriksminister Mevlut Cavusoglu kommer få dager etter at president Recep Tayyip Erdogan besøkte sin russiske motpart Vladimir Putin i Moskva.

– Det er klart at vi også må samarbeide med andre partnere når det gjelder kjøp og salg av våpensystemer. Det skyldes at det finnes NATO-partnere som for eksempel nekter å selge oss luftforsvarssystemer eller å utveksle informasjon, sier Cavusoglu til den tyske avisen Bild.

I intervjuet, som ble publisert mandag, kaller han Tyrkia for en av NATOs største støttespillere. Han avviser samtidig spekulasjoner om at Tyrkia er på vei ut av den transatlantiske forsvarsalliansen.

– Dette er en tanke som er fremmet av anti-tyrkiske sirkler, ikke av oss, framholder Cavusoglu.

Tyrkia: – Tyrkia ydmyker oss

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu beskylder Europa for å ydmyke Tyrkia i stedet for å hjelpe til etter kuppforsøket i sommer.

I et intervju med den tyske avisa Bild ber Cavusoglu om forståelse for debatten som har oppstått i Tyrkia om gjeninnføring av dødsstraff etter det mislykkede kuppet.

– Det tyrkiske folk er traumatisert. Det er det europeerne ikke forstår. Dere ydmyker oss i stedet for å hjelpe oss, sier Cavusoglu til Bild.

Han krever at EU må oppfylle sin side av flyktningavtalen som ble inngått med Tyrkia i mars. Tyrkernes viktigste krav er visumfrihet i bytte mot hjelpen EU nå får i innsatsen for å stanse strømmen av flyktninger.

– Det vi opplever fra EUs side, er bare trusler, fornærmelser og en total blokade. Jeg spør meg: Hva er det vi har gjort? Hva skyldes denne fiendtligheten mot Tyrkia? sier Cavusoglu i intervjuet.

– Det kan ikke være slik at vi gjennomfører alt som er bra for EU, mens Tyrkia ikke får noe igjen for det, sier han.

Powered by Labrador CMS