Nyskaping

Bare i New York holder den lokale taxi-næringen stand mot Uber-sjåførene.

Uber-sjåfører utnytter bilene mer effektivt

Ny forskning har sammenlignet Uber-sjåfører og vanlige taxisjåfører.

Publisert Sist oppdatert

Bidrar den såkalte delingsøkonomien til å gjøre samfunnet mer effektivt?

Det lurte forskerne Judd Cramer og Alan B. Krueger ved Princeton University på. De bestemte seg for å undersøke saken ved å sammenligne Uber og vanlige taxiselskaper i fem amerikanske byer gjennom 2015.

En drosje kan sies å være i produktiv bruk når den frakter en passasjer fra et punkt til et annet. All tid en drosje ikke har en passasjer med seg, er uproduktiv bruk i økonomenes øyne.

Med andelen av all tid en sjåfør sitter i bilen med en passasjer som utgangspunkt, fant forskerne at det var Uber-sjåførene som var overlegent mest effektive. Mens snittet for lokale taxisjåfører lå mellom 30 og 50 prosent av tiden, lå Uber-sjåførene jevnt på over 50 prosent av tiden.

I de fleste byene var det Uber-sjåførene som ikke bare hadde høyest andel passasjertid, men som også fraktet passasjerer den lengste avstanden.

I snitt lå kapasitetsutnyttelsen for Uber-sjåfører om lag 30 prosent høyere enn for vanlige taxi-sjåfører når man målte tid, og 50 prosent høyere når man målte etter kjørte miles.

Unntaket var i New York, der var kapasitetsutnyttelsen omtrent på samme nivå for de to gruppene, med Uber bare litt bedre. Men denne byen skiller seg ut, mener forskerne. De tror det er mulig at byens høye befolkningstetthet bidrar til at det er enklere for folk å alltid finne en drosje og at det ikke er representativt for de fleste andre byer.

Forskerne tror det er fire ting som forklarer forskjellene.

1) Uber har mer effektiv teknologi for matche passasjerer med sjåfører. Mens vanlige taxier stiller seg i kø, finner Uber passasjerer automatisk gjennom appen.

2) Uber har skalafordeler sammenlignet med lokale taxiselskaper. I alle byene som ble undersøkt, hadde Uber flere biler på veiene enn de største lokale taxi-selskapene. Dermed var de også ofte nærmere og klar til å snappe opp passasjerer.

3) Lokale taxi-reguleringer bidrar til å gjøre effektiv kjøring vanskeligere. I enkelte av byene tillates det ikke at man plukker opp passasjerer utenfor det området man har løyve for å kjøre i. Dermed mistet lokale taxiselskaper noen turer.

4) Ubers bruk av midlertidig arbeidskraft og mulighet for å endre prisene med etterspørselen, tilpasser seg bedre passasjerenes behov og slår også ut i undersøkelsen. Vanlige taxi-sjåfører jobber lengre skift, og det slår i produktivitetsmålet som forskerne har undersøkt.

Powered by Labrador CMS