Arbeidsliv

Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenten uendret på 0,5 prosent

Uendret rente i både Norge og Sverige

Holdes fast på henholdsvis 0,5 og minus 0,5 prosent.

Publisert Sist oppdatert

Norges Banks hovedstyre har besluttet å holde styringsrenten uendret på 0,5 prosent, opplyser Norges Bank i en pressemelding i dag.

Som forventet

Hovedstyret uttrykte i september at styringsrenten mest sannsynlig ville bli liggende på 0,5 prosent den nærmeste tiden. Siden rentemøtet i september har forventede styringsrenter hos handelspartnerne steget litt. Samtidig har oljeprisen økt noe mer enn lagt til grunn og kronen har styrket seg. Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi ser samlet ut til å være forholdsvis lik det som var lagt til grunn i september. Boligprisene og husholdningenes gjeld har steget noe mer enn anslått, og konsumprisveksten har vært lavere enn ventet, heter det i meldingen.

– Samlet sett avviker ikke utviklingen siden september vesentlig fra anslagene i forrige pengepolitiske rapport. Det tilsier at styringsrenten holdes uendret ved dette møtet, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Uendret også i Sverige

Den svenske Riksbanken meddelte også i dagens pressemelding at de holder styringsrenten i ro, på minus 0,5 prosent.

I en ny renteprognose varsler Riksbanken imidlertid at renten kan risikere å bli satt ned ytterligere. Der Riksbanken tidligere ventet at renten ville holde seg uendret, varsler sentralbanken nå at de venter en styringsrente på minus 0,6 prosent neste år.

Prognosen sier også at det i 2018 ventes at renten har steget til minus 0,3 prosent, før den er oppe på plussiden igjen i 2019.

Powered by Labrador CMS