Annonse
Frankrike vant åpningskampen mot Romania, og feiringen lot ikke vente på seg.  Foto: NTB-scanpix. 

UKEBLIKK • Fotball-EM: Terroristene scoret først

Terroristene leder. De har klart å skape en så stor frykt at det begrenser mange menneskers bevegelsesfrihet.

Terrorister har de seneste par årene slått til mot populære ferieland som Egypt, Tunisia, Thailand, Frankrike, Filippinene og Tyrkia. I en undersøkelse i VG i januar sier hver tredje nordmann at terrorfrykt påvirker ferieplanene deres.

Og opptakten til fotball-EM i Frankrike har handlet like mye om terrorfare som om formen til Ronaldo.

Sjelden har terrorfaren i forbindelse med mesterskap av en slik størrelse som Europamesterskapet i fotball fått så mye omtale. VG hadde terrorfrykt som førstesideoppslag torsdag – «Frykter turist-terror i sommer». Medeier i hele Europa nører opp under frykten, og myndighetene følger etter. Utenriksdepartementet her hjemme ber folk være «forsiktige»: – Det bør utvises forsiktighet, særlig i storbyene og spesielt i Paris, i offentlig transport, ved turistattraksjoner og større menneskesamlinger, heter det fra UD-hold.

Myndighetene i Storbritannia har også advart briter som har tenkt seg til fotball-EM, om stor terrorfare. Også USA advarer sine borgere mot Frankrike. 

Frankrikes president François Hollande har ikke en gang forsøkt å skjule at han er på tuppa.

– Terrortrusselen er reell og vil vare lenge, sa han for en drøy uke siden.

Og han har jo allerede fått rett. Mandag ble det kjent at sikkerhetspolitiet i Ukraina har pågrepet en fransk statsborger som er mistenkt for å ha planlagt opptil 15 terrorangrep under mesterskapet i Frankrike.

Franske myndigheter lansert en egen «terror-app», slik at de kan varsle raskt om eventuelle farer. Det tar vekk noe av glansen og feriegleden når du må huske å laste opp terror-appen før du drar. 

Dersom det skjer et terroranslag under EM, vil det kunne medføre starten på slutten for evenementer som dette. Da vil det påfølgende OL i Rio rammes av sviktende besøk og de kommende store mesterskapene som fotball-VM i Russland 2018 og OL i Japan i 2020 står kanskje i fare for å måtte avlyses – i alle fall vil sikkerheten overgå alt vi tidligere har sett, og idretten blir nærmest sekundær.

At faren for terror er reell, er utvilsomt. Men terroristene vinner jo dersom de får oss til å droppe Frankrike-turen eller er årsak til at ingen europeiske land ønsker å arrangere noe større enn nasjonale idolkonkurranser og kretsmesterskap i orientering.


Det tar vekk noe av glansen og feriegleden når du må huske å laste opp terror-appen før du drar

Vi bør derfor trosse frykten og reise på besøk i sommer. Til Frankrike. Til Tyskland. Til Spania og til Hellas. Gjerne Tyrkia også. Og Egypt. Tunis fortjener absolutt et besøk eller to.

Det er viktig for hele Europa at Frankrike får suksess med arrangementet og at folk kan hygge seg å ha det gøy med fotball, fransk mat og vin i juni og juli. Det vil være en seier. En seier over frykten. En seier for Europa og en seier for Frankrike.

Terroristene leder, men Frankrike har redusert.

Fredag kveld ble EM sparket i gang for alvor. Frankrike vant åpningskampen 2–1 mot Romania i en thriller av en fotballkamp, med liv på tribunen og spenning på banen. Det gir håp om at EM vil handle om idrett i fortsettelsen. 

Men jeg håper ikke Frankrike vinner hele greia... Tenk deg Stade de France i Paris 10. juli. Endelig lykkes Wayne Rooney i et mesterskap. Han scorer det avgjørende 2–1 målet mot Frankrike i finalen. 

Undertegnede og andre England-fans soler seg i egen «endelig, hva sa jeg-glans»...

Og terroristene er forhåpentligvis tilbake på tapersporet. Da snakker vi suksess på alle fronter.

«Forza Italia!» «Allez les Bleus!» «Zlatan Ibrahimović», «Aguante España!» «Los geht's Deutschland!» 

«Two World Wars and One World Cup, England, England, England!»
 

LES MER:

Følgende slo bra an hos våre lesere sist uke:

 

Annonse
Annonse