Hallo? Hvor ble folket av? 

Foto

NTB-scanpix.

UKEBLIKK: Ingen vil høre på Støre

Publisert: 22. januar 2016 kl 13.08
Oppdatert: 22. januar 2016 kl 22.21

Det er på en måte opplest og vedtatt at Ap og Støre sliter om dagen. Men både partiet og partiledere skal ha for at de gjør så godt de kan for å leve opp til en slik allmenn oppfattelse.

Arbeiderpartiet vil gjerne matche Frp, og har adoptert et av Frps glansnummer: Dobbeltkommunikasjon. Problemet er at Ap på langt nær er like drevne som Sandberg og Jensen i denne øvelsen. AP vil gjerne ta eierskap til handlekraften overfor utsendelse av asylsøkere uten krav til opphold. De er tøffe i trynet den ene dagen og forsøker å vise et menneskelig ansikt den andre. Men folk kjøper det ikke. De vet ikke helt hva de skal tro om Aps asyl og flyktningpolitikk. Mens Frp og SV på hver sin side er klare på hva de mener, prøver Ap å gjøre alle til lags på et av de mest polariserende politikkområdene vi har. Samtidig er partiet nærmest usynlig i andre aktuelle saker. Det er selvsagt ikke helt sant. Det er masse Ap-folk ute og mener hver eneste dag. Men i forhold til hva som forventes av det største opposisjonspartiet, virker innsatsen sped.

Dermed straffes partiet av velgerne.

De er tøffe i trynet den ene dagen og forsøker å vise et menneskelig ansikt den andre. Men folk kjøper det ikke

Etter at Jens Stoltenberg forlot Arbeiderpartiet og Norge til fordel for Nato og Brussel, steg Arbeiderpartiet på meningsmålingene i rakettfart. Den såkalte Støre-effekten slo inn over land og folk. I fjor vinter scoret Arbeiderpartiet over 40 prosent på enkelte meningsmålinger.

Men det var den gang. De siste månedene har det gått jevnt – og bratt nedover – både med Ap og Ap-lederen. Denne uken viste en måling i Dagbladet 33,5 prosent for Ap, mens NRK kunne presentere et resultat på 29,7 prosent  i en måling noen dager før. Under 30 prosent er det svært lenge siden Ap har oppnådd. Ap er politisk spilt utover sidelinjen, og sliter i dag benken som uinteressante reserver i norsk rikspolitisk debatt.

En fersk måling i fra fredag, ga Ap 37 prosent – og den ble etterfulgt av en sak i Dagbladet med eksperter som «ikke skjønner bæret». Det sier litt om hvordan Ap oppfattes for tiden.

Saken fortsetter under annonsen

Også sjefen sjøl får pepper av velgerne. Siden Støre tok over som Ap-leder, har han alltid vært mer populær enn statsminister Erna Solberg. Denne uken snudde også statsminister-oppslutningen.

15 statsministermålinger er blitt gjort av Norstat for NRK siden oktober 2014. På de 14 første var Støre mest populær, melder NRK. Men nå er han passert av Solberg. På spørsmålet «hvem mener du er mest skikket til å være statsminister i Norge?» denne uken svarer 42,5 prosent Erna Solberg, mens 39,8 prosent svarer Jonas Gahr Støre.

Det eneste Jonas Gahr Støre har vunnet den siste uken er PR-byrået Geelmuyden.Kieses pris for «årets tåkefyrste 2015». Her har han faktisk gjort det enda bedre enn året før, da han måtte se seg slått i finalen av Prinsesse Märtha Louise.

Det virker som om Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet sliter med å finne sin plass som opposisjonsparti i en tid der flyktninger og asylsøkere dominerer debatten. Det sier kanskje noe om hva slags flyktningpolitikk Ap egentlig står for. 

Det er uansett merkelig at Arbeiderpartiet ikke klarer å finne saker der de kan fronte klar og tydelig uenighet med den blåeste regjeringen landet noensinne har hatt. 

Ukas viktigste debatt

Saken fortsetter under annonsen

Bloggeren Sofie Elise Isachsen vant to priser under det som tydeligvis er blitt verdens mest prestisjetunge pris Vixen Blog Awards sist fredag. I knallhard konkurranse med kapasiteter som Fotballfrue, Komikerfrue, søtnosen Ørjan Burøe og Mamma til Michelle.

Sofie Elise «flashet» den ene puppen i protest mot det hun omtalte som «nedlatende kommentarer» under prisutdelingen. Og dermed hadde medie-Norge noe å snakke om den neste uka. Debatten har rast om Sofie Elises puppestunt. Var det en feministisk og politisk markering? Eller var det bare et billig PR-stunt? Her strides de lærde. Kvinnegruppa Ottar mener det var et billig stunt, mens redaktøren av tidskriftet Fett mener det var kult.

Vi får la en PR-ekspert oppsummere:

– Hun (Sofie Elise) er ekspert i å kaste brannfakler inn i den offentlige debatt og bli stridens kjerne, for så å trekke seg tilbake. En genial måte å få støtte og oppmerksomhet på, sier Camilla Kim Kielland i PR-byrået Trigger. Hun venter spent på hvordan Sophie Elise vil følge opp helgens stunt.

Her kommer vår brannfakkel inn i den offentlige debatt: We could'nt care less. 

Ukas comeback

Saken fortsetter under annonsen

Denne uken entret Sarah Palin den politiske scenen i USA igjen. Den tidligere Alaska-guvernøren og visepresidentkandidaten under forrige valgkamp, støtter Donald Trump i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat.

– Palin er en venn og en person av høy kvalitet, som jeg har stor respekt for. Jeg er stolt av å få hennes støtte, sa Trump.

– Endelig får vi en øverstkommanderende som kan «kick ISISs ass», skrek Palin til de elleville tilskuerne fra scenen i Ames i delstaten Iowa.

Men Palin fikk mer oppmerksomhet enn som så, denne uken. Samtidig med at Sarah Palin gikk ut med støtte til Donald Trump, ble det kjent at sønnen hennes var pågrepet og siktet for å ha vært voldelig mot kjæresten hjemme i morens hus.

Ifølge rettsdokumenter ble 26 år gamle Track Palin, som er den tidligere Alaska-guvernørens eldste sønn, pågrepet etter en heftig krangel med kjæresten i Sarah Palins  hus i Wasilla i Alaska mandag kveld.

Politiet fant Track Palins kone under sengen på soverommet der hun hadde gjemt seg fra sin krakilske mann, skriver NTB.  

Palin-familien kan øyensynlig også dette med å "kicke ass".

Saken fortsetter under annonsen

Spent, fersk og talefør

«Jeg vet det er mange som er spent på fiskeriministeren Per Sandberg»

Fersk fiskeriminister Per Sanberg i sin første offentlige tale som fiskeriminister Per Sandberg under Sjømatdagene på Hell i Trøndelag denne uken.

 

Ukas intervju

Noen ganger er VG gode. Veldig gode. Etter at Sylvi Listhaug redegjorde i Stortinget for regjeringens beslutning om å sende asylsøkere tilbake til Russland, som et såkalt «trygt tredjeland» denne uken, ville VG vite hvilke vurderinger Listhaug og regjeringen har gjort for å konkludere med at Russland er trygt. For praksisen er kontroversiell. Blant annet har FNs høykommissær for flyktninger advart mot å sende asylsøkere til Russland. 

Her er noen høydepunkt fra VGs intervju med Listhaug onsdag:

– Du sier dere anser Russland for å være et trygt land. Hva bygger du det på?

– Det er de vurderingene vi har gjort.
– Hva bygger de på?
– De bygger på de vurderingene som regjeringen har gjort. Og det skjedde i forbindelse med at vi laget denne instruksen.
– Men hva bygger de vurderingene på?
– Ja, det er vurderingene vi har gjort.

Saken fortsetter under annonsen

Og sånn holder de på. Men VG gir seg ikke:

– Hva i de vurderingene er det som tilsier at Russland er et trygt land å returnere mennesker til?

– Det er gjort helhetlige vurderinger som dette bygger på, og jeg kommer ikke til å gå inn på detaljer om det.
– Hvorfor ikke?
– Nei, fordi det gjør jeg ikke. Det er vurderinger som er gjort og som jeg mener er greie.

Du kan lese hele intervjuet i VG.

 

Ser etter løsninger

Onsdag åpnet World Economic Forum sitt årlige møte for verdenes toppleder-fiff i Davos. Her ser styreleder og grunnlegger Klaus Schwab (bildet) utover forsamlingen av politikere og næringslivstopper under sin åpningstale. Schwab og de andre seminardeltakerne er bekymret for fremtiden, må vite. Ny teknologi og den fjerde industrielle revolusjon er tema for møtet. Men både klima, terror, flyktninger og regionale kriger og konflikter skygger for utsikten til en bekymringsløs fremtid for verdens ledere.

Kong Harald feiret med kong Vinter

Med Slottsplassen og Slottsparken full av skiglade barn feiret kongeparet  sine 25 år på tronen i vintersolen sist søndag.

Kong Vinter viste seg fra sin aller beste side da hans rojale «kolleger», kong Harald og dronning Sonja, søndag mottok jubileumsgaven fra regjeringen: En folkefest i snøen rett utenfor slottsporten, skriver NTB.

Dronningen spente på seg skiene og fikk følge av både prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre i sporet, heiet fram av publikum.

Også kronprinsparet tok seg noen runder i løypa og på veien hjalp de flere små skiløpere som i iveren snublet i utstyret.

Det er ingen tvil om at kongeparet fikk den feiringen de ønsket seg – sammen med folket sitt.

– I mange år har vi ønsket å lage en skiløype i parken for barn, men vi har jo ikke hatt snø. Nå har dette virkelig blitt en suksess, sa dronningen til NTB.

Vi er helt sikre på at hun ikke sa det slik NTB refererer. Hun sa nok ikke «snø». Hun sa «sne». Man er da tross alt dronning.

Alle fotos: NTB-scanpix.

Les mer:

Her er noen godbiter fra Dagens Perspektiv i uka som gikk: