Foto

Dreamstime.

UKEBLIKK: Snart erstattet av en algoritme

Publisert: 6. mai 2016 kl 14.17
Oppdatert: 6. mai 2016 kl 14.32

TV2 kunne for få måneder siden skryte av et stort overskudd på 382 millioner kroner. Denne uken kom beskjeden om at mediehuset må kutte 350 millioner innen 2020.

DNB varslet i februar om at banken skal legge ned 60 bankfilialer og fjerne 600 stillinger. Samtidig kunne Dagens Perspektiv fortelle denne uken at banken er i ferd med å ansett opp mot 200 nye mennesker med høy IT-kompetanse.

Mens olje- og gassektoren preges av lavere inntjening, arbeidsledighet og nedbemanninger, så slåss hodejegerne for livet om de beste IKT-hodene.

Vi kjenner selv noen som den gangen på 1980- og -90-tallet valgte «data» som utdanningsretning. Resten av oss ville som kjent bli «noe med media».

Gjett hvem som får flest nye jobbtilbud i dag ...

«Det ringer stadig en eller annen hodejeger og spør om jeg er interessert i å flytte på meg. Men jeg tror ikke jeg gidder».

Omtrent slik svarte min venn da jeg spurte om han hadde blitt kontaktet av et rekrutteringsbyrå.

Saken fortsetter under annonsen

IKT og helsetjenester – det er de sikreste yrkesvalgene i dag.

Du vet at noe er nokså hot når det blir tema i NRK Debatten. Forrige uke fikk begrepet «omstilling» endelig sin plass der opp sammen med de andre viktige sakene NRK Debatt tar opp – asylsøkere, innvandring, flyktninger og søndagsåpne butikker.

Dessverre dreide nesten hele debatten seg om hvorvidt støtte fra Innovasjon Norge hjelper eller ikke. Resten av tiden ble brukt på å diskutere om Oslo kommune satser riktig ved å bevilge 1 million kroner til etableringen av « Tøyen Start up Village».

All ære til både Innovasjon Norge og Tøyen: Men i det store bildet blir det alt for smått som utgangspunkt for en diskusjon om endringer som vil snu opp ned på hele verdens arbeidsliv.

En undersøkelse fra USA mener å kunne forutse at 40 prosent av det som i dag er verdens 500 største selskaper ikke vil eksistere om 10 år.

De vil bli utkonkurrert som Kodak ble av digitale foto, som Nokia ble av smarttelefonen eller som hesten ble av bilen.

Snart blir legen erstattet av en robot og en enkel algoritme kan skrive denne kommentaren uten å bli distrahert av vårsola.

Saken fortsetter under annonsen

Derfor er det viktig at ledere, politikere, fagorganisasjoner og forskere hopper ned fra gjerdet og bidrar til debatten med mer enn slagord og fancy Silicon Vally-begreper – «The Massive Internet of Things», er visstnok det hotteste om dagen.


«Det ringer stadig en eller annen hodejeger og spør om jeg er interessert i å flytte på meg. Men jeg tror ikke jeg gidder»

«Fra særstilling til omstilling» er den norske regjeringens yndlingsuttrykk. Det viser at den skjønner tegninga, men også at den ikke er i stand til å tegne et realistisk bilde av hva vi kan vente oss. For begrepet forteller oss ikke noe konkret. Og debatten handler mer om hvor det nye kommunesenteret skal ligge, ikke hvor de nye arbeidsplassene kommer. 

Opposisjonen er ikke noe bedre. For ikke å bli assosiert med regjeringens definisjon av hva omstilling innebærer, vil Arbeiderpartiet ha en kunnskapsreform – i motsetning til en produktivitetskommisjon, kanskje.

For bedrifter og virksomheter heter det gjerne at ledelse er Alfa og Omega for å komme igjennom en omstilling med livet og arbeidsplassene noenlunde i behold.

Ledelsen er både brems og pådriver. Det er gjerne ledere som nøler, som tror at de skal møte utfordringen ved å gjøre mer av det gamle, som ikke ser hva som skjer eller som mener at «dette gjelder ikke vår bransje».

Dessuten utfordrer utviklingen åpenbart noen av vårt samfunns beste sider: Likhetsprinsippet i arbeidslivet, trepartssamarbeidet, alle skal med-holdningen og oppfattelsen av at faste jobber er det beste.

Saken fortsetter under annonsen

Men i stedet for å dukke ned i sine trygge skyttergraver, bør organisasjoner og interessegrupper i stedet søke omforente løsninger. Vi kan unngå et løsarbeidersamfunn der en stor gruppe mennesker for slavelønn leverer tjenester vi har bestilt via en app. Men vi kan ikke stanse utviklingen av nye apper eller andre digitale løsninger som gjør ting enklere.


«Snart blir legen erstattet av en robot og en enkel algoritme kan skrive denne kommentaren uten å bli distrahert av vårsola»

Litt skryt av våre folkevalgte til slutt: Denne uken ble Stortinget enig om et skatteforlik. Bedriftsbeskatningen reduseres, formueskatten skal ikke treffe gründere som ikke tjener masse penger for hardt og enkelte finansielle tjenester må finne seg i å betale skatt til Norge.

Mange mener allerede mye om det nye skatteregimet. Men forliket er et lite skritt i riktig retning for å møte noen av de utfordringene som kommer. Og slike skritt må politikerne ta flere av.

For en ting er alle enige om: Norge vil  trenge nye næringer, nye bedrifter og nye arbeidsplasser for å overleve som velferdsstat.

At noen er  kritiske til det nye skatteforliket er som det skal være.

Så kan man krangle om prosentsatsen på bedriftsbeskatningen, om formueskattens videre skjebne og om fordelingen, som man pleier.

Saken fortsetter under annonsen

Det er på en måte litt trygt at noe er ved det samme gamle.

LES MER

Mest og best lest i Dagens Perspektiv denne uken: