Samfunn

Spente: Første skoledag i fjor for elever ved Ammerud skole i Oslo - en bydel med mange barn og unge med innvandrerbakgrunn.

Unge innvandrere holder folketallet oppe

Uten innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre ville antallet personer i Norge under 25 år vært synkende. De fleste barn og unge innvandrere kommer fra Polen og Somalia.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Statistisk sentralbyrå i en analyseartikkel på sine hjemmesider i dag.

Barn og unge voksne med innvandrerforeldre utgjør en stadig større andel av befolkningen i aldersgruppen 0–24 år, skriver SSB. Ved inngangen til 2015 utgjorde denne gruppen 15, 5 prosent av unge bosatt i Norge. Tilsvarende andel var 11 prosent i 2009 da SSB publiserte forrige rapport om denne gruppen. Uten innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre ville antallet personer i Norge under 25 år vært synkende, skriver SSB.

Polen og Somalia

Det er flest barn og unge innvandrere fra Polen og Somalia, mens de to største gruppene norskfødte med innvandrerforeldre har bakgrunn fra Pakistan og Somalia.

Den desidert største endringen i sammensetningen av innvandrergruppen det at andelen med bakgrunn fra EU har økt som følge av utvidelsen av EU i 2004, påpeker SSB. Blant unge innvandrere i Norge har nå den største gruppen opprinnelse fra Polen, og utgjør med sine 15 100 personer omtrent 12 prosent av alle innvandrerne i aldersgruppen 0-24 år

Oslo er den kommunen hvor barn og unge voksne med innvandrerbakgrunn utgjør den største andelen av den unge befolkningen under 25 år – 34 prosent ifølge SSB. I bydelene Stovner, Alna, Grorud og Søndre Nordstrand har over halvparten av den unge befolkningen innvandrerbakgrunn

Andelen barnehagebarn med minoritetsspråklig bakgrunn har økt også betraktelig i de siste årene, fra nær 5 prosent i 1998 til over 14 prosent i 2014.

Svakere skoleresultater

Resultatene fra nasjonale prøver på femte og åttende trinn viser at innvandrerelever oppnår svakere resultater enn elever uten innvandrerforeldre og norskfødte med innvandrerforeldre. Karakterstatistikken for grunnskolen følger samme mønster, heter det i SSB-analysen.

Andelen elever med innvandrerbakgrunn som begynner i videregående opplæring er mindre enn blant de norskfødte, og andelen som faller fra er større. Men blant dem som gjennomfører videregående opplæring, er andelen som fortsetter direkte med høyere utdanning, større enn for den øvrige befolkningen, heter det. Blant nye studenter høsten 2014 startet hele 76 prosent av de norskfødte jentene med innvandrerforeldre i høyere utdanning direkte etter fullført videregående opplæring

Har lavere inntekt

Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre har generelt sett lavere husholdningsinntekt enn den øvrige befolkningen, og dette gjelder spesielt for husholdninger med barn og unge 0–24 år. Barn og unge med bakgrunn fra Asia, Afrika etc. har lavere inntektsnivåer enn barn og unge fra EØS-land, skriver SSB i rapporten som er laget på oppdrag fra barne- og familiedepartementet..

Det er også en mye større andel barn og unge med innvandrerbakgrunn som tilhører en familie med vedvarende lav inntekt enn blant andre barn og unge. Andelene med vedvarende lav inntekt er størst for dem som bor i husholdninger der hovedinntektstaker har kort botid i Norge, spesielt barn og unge som bor med enslige forsørgere og unge aleneboende. heter det.

Powered by Labrador CMS