Samfunn

Uniforum: Prisbelønnet medisinprofessor beskyldt for forskningsjuks

Publisert Sist oppdatert

En meget pikant sak om forskningsjuks er under oppseiling ved Universitetet i Oslo. Fagbladet Uniforum har denne uken satt av halve avisen for å gå i dybden på en anklage fremsatt av en underordnet forsker mot en profilet medisinprofessor for åtte år siden, men som har blitt avvist av forskningsetiske råd.

Dette er saken: En ung forsker satte seg selv opp som hovedforfatter på en forskningsartikkel fordi hun anså seg selv som initiativtaker og fordi artikkelen skulle omhandle spørsmål basert på hennes hovedarbeid. Men deretter ble hun strøket som forfatter av artikkelen, og medisinprofessoren satte seg selv som hovedforfatter, som altså innebærer at man er prosjektleder og idetaker.

Den unge forskeren leverte inn en klage på den velrenommerte professoren til UiO i 2009 som ledet til en konklusjon om at professoren ikke hadde gjort noe uetisk. Forskeren anket deretter saken til det nasjonale granskningsutvalget og til Kunnskapsdepartementet, uten at det ga henne medhold.

I mellomtiden publiserte medisinprofessoren en ny artikkel basert på den samme forskningen. Heller ikke her ble forskeren nevnt som forfatter.

Spørsmålet er om det var en feil vurdering. Som Uniforum peker på, har ikke anklagerens dokumentasjon, som blant annet skal bevise at et datasett er kopiert, blitt vurdert i noen av instansene.

– Jeg opplevde at professoren forsøkte å ta over arbeidet mitt. Da stipendiatens doktorgradspapirer skulle sendes inn, krevde professoren å bli ført opp som hovedveileder. Dette til tross for at alt arbeidet var basert på mine data fra utlandet, og til tross for at jeg hadde veiledet stipendiaten i nesten to år, sier forskeren til Uniforum.

Medisinprofessoren har ikke ønsket å uttale seg til Uniforum fordi han anser saken som avsluttet.

Powered by Labrador CMS