Ledelse

Når introverte og ekstroverte skal samarbeide

Noen råd om hvordan du samarbeider med folk som er helt annerledes enn deg.

Publisert Sist oppdatert

For de introverte er de indre opplevelsene det viktigste. De holder seg gjerne i bakgrunnen i sosiale sammenhenger og kan foretrekke å være for seg selv. For de ekstroverte er det motsatt. De er sosiale og møter verden med en utadvendt holdning.

Den introverte og den ekstroverte kan imidlertid være nødt til å samarbeide, for eksempel på en arbeidsplass, og da oppstår det ofte misforståelser og irritasjon. Det konstaterer lederweb.dk - en nettside for praktikere, politikere, embetsmenn, ledere og arbeidstagere fra ulike deler av offentlig sektor i Danmark. I en omtale av Jennifer Kahlweilers bok «Når introverte og ekstroverte skaber resultater sammen» skriver de at årsaken til samarbeidsproblemene ofte handler om at man dømmer andre fordi han eller hun oppfører seg på en måte som man ikke forstår.

Aksepter at dere er forskjellige

Eksempelvis vil introverte gjerne være mer opptatt av dybde enn av bredde, mens det hos den ekstroverte er motsatt. Den introverte kan også ha behov for tid og rom til å tenke igjennom ting, noe som kan gjøre den ekstroverte utålmodig: Kan det ta så lang tid å tenke?

Lederweb har plukket noen råd fra Kahlweiler om hvordan du kan samarbeide bedre med folk som er din rake motsetning. Dette er tre av dem:

  • Aksepter at du og kollegaen din er forskjellige
    Du kan ikke endre vedkommende, men du kan lære deg å forstå – og når du har akseptert ulikhetene blir du mindre stresset. Dette er imidlertid ikke lett, og kan kreve at man forklarer den andre hvordan man har det og hvorfor man reagerer som man gjør. Særlig i stressede perioder kan det være vanskelig å opprettholde god kommunikasjon. Den utadvendte vil gjerne reagere på stress med å prate mer. Mens den innadvendte trekker seg inn i seg selv.
  • Håndtér uenighetene
    Akseptér at dere kan utfordre hverandre gjennom uenigheter og derigjennom finne gode løsninger. Det gjelder imidlertid å håndtere uenigheter på en god måte, ellers kan det bli ødeleggende. Den ekstroverte må eksempelvis gi den introverte litt ro når han ber om det. Det kan også være nyttig å ta en pause når situasjonen tilspisser seg. Gå hver til deres, få klarnet hodet og kjenn etter. Var du for taus og avvisende? Var du for snakksalig og påtrengende?
  • Fordel rollene
    Ulike personligheter gir muligheter for at dere kan fordele på en måte som gjør at dere utnytter den enkeltes sterke sider. Kjenn og anerkjenn hverandres roller, hvis ikke kan det fort oppstå uenigheter. Det er viktig at der vet hvem som gjør hva, og at dere deler ære og gode resultater. Husk å rose hverandre, også utad. Den introverte kan trenge hjelp til å løfte frem godt arbeid, mens den ekstroverte noen ganger kan bli for frampå - og kan trenge en introvert som «forklarer» makkerens adferd.
Powered by Labrador CMS