Samfunn

Hillary Clinton jubler sammen med sine støttespillere etter nominasjonsvalget i New York.

USA-ekspert: – Clinton ser mot november

Hillary Clinton ga en utstrakt hånd til Bernie Sanders etter å ha vunnet Demokratenes nominasjonsvalget i New York. Historieprofessor Ole O. Moen sier hun ser fram mot presidentvalget.

Publisert Sist oppdatert

– Clinton kom sterkt tilbake, og fikk trolig med seg over 130 delegater fra New York. Med superdelegatene har hun da en ledelse på 700 delegater. Dette er et vendepunkt for henne, sier Moen til NTB.

Selv om flere av nominasjonsvalgene neste uke er i det såkalte rustbeltet nordøst i landet, der Bernie Sanders har mange støttespillere, tror han Clinton snart er i mål i nominasjonskampen.

– Dette er lukkede nominasjonsvalg, og det betyr at det er de partitro som stiller opp. Så jeg tror at Hillary er i mål i løpet av neste uke, sier Moen.

Også på republikansk side tror Moen at det nærmer seg en avklaring etter at Donald Trump vant og Ted Cruz gjorde et svært dårlig nominasjonsvalg i New York. Partiets regler kan imidlertid gjøre at Trump møter motstand på landsmøtet.

– Republikanernes problem er at ledelsen ikke liker noen av dem. Da må man kanskje hente inn John Kasich eller Paul Ryan. Reglene tilsier at man kan stille benkeforslag, en «dark horse», dersom ingen får flertall, forklarer Moen.

Sanders gir seg ikke

– Newyorkere, dere har alltid stått bak meg, og jeg har alltid prøvd å stå bak dere. I dag gjorde vi det igjen, og jeg er dypt, dypt takknemlig, sa Clinton i en tale til sine tilhengere etter at det ble klart at hun gikk av med seieren i Demokratenes nominasjonsvalg i delstaten.

Da 93 prosent av stemmene var talt opp, hadde Clinton en oppslutning på 58 prosent, mot 42 prosent til rivalen Bernie Sanders.

Med tirsdagens seier øker Clinton sitt allerede store forsprang foran Sanders, men hun likevel ikke riktig ennå å erklære full seier i hele løpet fram mot demokratenes landsmøte i juli.

– Seieren er innen rekkevidde, sa hun under talen.

Vermont-senator Bernie Sanders signaliserer heller ikke at han vil gi seg med det første, til tross for tapet i byen hvor han er født og oppvokst.

– Vi har kommet langt de siste elleve månedene, og vi skal fortsette å kjempe helt til slutten, sa Sanders.

Trump vant klart

På republikansk side ble det tidlig klart at Donald Trump tar en overlegen seier. Da 93 prosent av stemmene var talt opp, hadde Trump en oppslutning på 60 prosent, mens motstanderne Ted Cruz og John Kasich hadde henholdsvis 15 og 25 prosent av stemmene.

– Takk New York, jeg elsker dere, skrev Trump på Twitter, kort tid etter at de første prognosene ble offentliggjort.

Med over 50 prosent av stemmene i New York, er Trump sikret alle de 95 delegatene fra delstaten. Dermed øker sjansene for at han klarer å nå et rent flertall blant de republikanske presidentkandidatene og unngår en åpen avstemning på landsmøtet.

– Vi kommer til å lande på et veldig høyt nivå og få mange flere delegater enn noen har forutsett i sine villeste fantasier, sa Trump under en seierstale i hans egen skyskraper, Trump Tower, i New York.

Større seiere enn forventet

– Både Hillary Clinton og Donald Trump fikk større seiere i nominasjonsvalget i New York enn man kunne forvente, særlig Trump, sier førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda.

Trumps oppslutning på 60 prosent innebærer at han kanskje vinner over 90 av de 95 delegatene.

– Det er en overveldende seier. Mulighetene for at han kan få rent flertall ved første avstemning på landsmøtet øker i hvert fall i forhold til hva man kunne tro etter Wisconsin, hvor det ble spekulert i at sjansene var mindre, sier han.

Tønnessen betegner også Hillary Clintons seier som forholdsvis klar, selv om den ikke er like overveldende som Trumps.

– Hun holdt en sterk og energisk tale og virker etter hvert som en mer dreven og erfaren kandidat. Det er tvilsomt om Bernie Sanders har noen sjanse nå i det hele tatt. Da må mange av superdelegatene ombestemme seg, men det er lite sannsynlig, mener han.

Han betegner valgresultatet for Ted Cruz sin del som svært skuffende, og sier at nominasjonsvalget i Indiana 3. mai blir avgjørende for ham.

Powered by Labrador CMS